Finance

Topvrouw Zilveren Kruis: faillissement Slotervaart ging 'veel te snel'

Het faillissement van MC Slotervaart in 2018 verliep "veel te snel". Dat zegt bestuursvoorzitter Georgette Fijneman in een interview met de Telegraaf. Volgens Fijneman was de snelle teloorgang niet te voorzien.

Eén van de onbekende grootheden was volgens Fijneman de personeelssamenstelling. "Bij het Slotervaart was 50 procent van het personeel in de acute zorg flexibel en kwam dus bij de aanvraag van surseance niet meer", stelt Fijneman in de Telegraaf. "Het was handig geweest als we dit hadden geweten, want op Zilveren Kruis rustte de zorgplicht om een plek bij andere zorginstellingen te regelen."

Fijneman geeft aan lering te hebben getrokken uit deze ervaring. "Bij andere zorgaanbieders zal ik nu ook naar de personele situatie vragen, terwijl een zorgverzekeraar daar normaal niets mee te maken heeft."

Een ander probleem dat Zilveren Kruis verraste waren de rekeningen die lang niet waren betaald. "Zo werd een dag na de surseance al een faillissement aangevraagd en moest binnen een week het ziekenhuis dicht", blikt Fijneman terug. "Normaal kun je in die periode zaken netjes afhandelen, zoals in Lelystad, maar nu ging het veel te snel."

De rechtbank sprak op 25 oktober 2018 het faillissement uit over MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Anders dan MC Slotervaart bleef MC IJsselmeerziekenhuizen grotendeels in bedrijf. In Amsterdam moesten stel en sprong honderden patiënten verhuisd worden naar andere ziekenhuizen. In de Telegraaf laat Fijneman weten de manier waarop omliggende ziekenhuizen hier op insprongen "fantastisch" te vinden.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

29 juni 2019

Opmerkelijk dat een verzekeraar ( die de hoeder van de solidariteit, de invloedrijkste partij in de zorg zou moeten zijn ) zich nu verschuilt achter " ik ben overvallen door de gebeurtenissen" .
Ook opmerkelijk en interessant:
" "Bij het Slotervaart was 50 procent van het personeel in de acute zorg flexibel "
Je zou je toch afvragen waarom dat zo was.
Biedt ZN misschien minder interessante contracten aan, waardoor zorgmedewerk(st)ers eieren voor hun geld kiezen, en zich vervolgens aanbieden als " flexibele zorgverlener" ?

E.Kriek

29 juni 2019

Wie heeft trouwens de regie in de zorg?
En : zou diegene zich misschien NOOIT overvallen moeten tonen door omstandigheden? Laat staan door zichzelf in het leven geroepen omstandigheden ?
Waar zou het toch fout gaan in de zorg?

Koos Dirkse

1 juli 2019

Nu de vermoorde onschuld spelen?! Ze heeft zelf de stekker eruit getrokken! Ef was geen praten tegen en uitstel was niet mogelijk. Er moet eens gedacht worden aan wat dit bij patienten en de omgeving teweeg brengt en niet alleen aan geld!

J.W. Thissen

1 juli 2019

Opmerkelijke uitspraken van mevrouw Fijneman. Belangrijke oorzaak van de financiële problemen (wat leidde tot het faillissement) van het Slotervaart was nu juist de hoge extra kosten van ingehuurd extern personeel. Dat was met één blik op de financiële cijfers zichtbaar. Je zou zeggen dat een verzekeraar dit gezien moet hebben bij beoordeling van de financiële levensvatbaarheid van dit ziekenhuis. Dat instellingen die het financieel slecht gaat rekeningen niet betalen is algemeen bekend. Ook dit kan nauwelijks een verrassing zijn en was eenvoudig vooraf na te gaan. Weinig geloofwaardig dus deze uitspraken. Ook niet verstandig. Het etaleert of gebrek aan inzicht/kennis of wekt argwaan omdat dit niet waar kan zijn. Beter was het geweest dat mevrouw Fijneman had gezegd dat de complexiteit(en kosten) van een faillissement van een ziekenhuis door haar is onderschat. Dat was de waarheid geweest. Wellicht ook niet aan te rekenen aan haar omdat zij/de verzekeraar hier niet eerder ervaring mee heeft had.

Leo J van Oudheusden

2 juli 2019

Wonend vlak bij het MC Slotervaart heb ik een en ander van nabij meegemaakt. Het MC is budgetair afgeknepen en in enkele dagen gesloten. Veel patienten (oa mijn echtgenote) hadden er last van. De huisartsen hebben last van moeizame verwijzingen. De Zilveren Kruis en VWS (Bruins) hebben hun grondwettelijke zorgplicht volstrekt aan hun laars gelapt. Ook in de polders hebben deze elementen van de corporate state hun zorgplicht nog veel sterker verwaarloosd. Spoedhulp is daar een groot probleem aan het worden(Volkskrant 2-7-19) . Alle ongelukken in zake de spoedzorg zijn de volle verantwoordelijkheid van ZK en VWS. Parlement wanneer komen jullie in actie???

Top