ACTUEEL

Aantal onverzekerde allochtonen stijgt

Het aantal allochtone Nederlanders zonder zorgverzekering is toegenomen. Op 1 mei vorig jaar waren bijna 115.000 allochtonen onverzekerd, vijfduizend meer dan de kleine 110.000 van een jaar eerder. In mei 2009 was 3,5 procent van de allochtonen onverzekerd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.

Eerste generatie allochtonen

De toename van het aantal onverzekerde allochtonen komt geheel voor rekening voor personen van de eerste generatie. Van deze groep heeft ongeveer zesduizend meer mensen geen zorgverzekering. Onder de tweede generatie is het aantal onverzekerden juist afgenomen met ruim duizend personen.

Onverzekerde autochtonen

Het aantal onverzekerde autochtonen is afgenomen met ongeveer zesduizend. Een klein jaar geleden waren het er meer dan 37.000, tegen ruim 43.000 het jaar daarvoor. In mei vorig jaar had 0,3 procent van de autochtonen geen zorgverzekering.

Totaal aantal onverzekerden

Het totale aantal onverzekerde Nederlanders was een klein jaar geleden ruim 152.000. Dat waren er iets minder dan de kleine 153.000 van mei 2008.

Wanbetalers zorgpremie

Het CBS peilt sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet op 1 januari 2006 elk jaar het aantal onverzekerden. 53.000 personen zaten op alle meetmomenten zonder verzekering. Verder waren er eind vorig jaar bijna 319.000 Nederlanders die wel een verzekering hadden, maar de premie niet betaalden. Dat waren er bijna 62.000 meer dan een jaar eerder. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top