ACTUEEL

Gonorroe maakt opmars in Nederland

Heteroseksuele mannen in Amsterdam hebben vorig jaar veel vaker de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe opgelopen dan voorheen. In heel Nederland zijn er in 2009 een kwart meer gevallen van gonorroe geregistreerd. De opmars van de ziekte in het hele land deed zich vooral voor bij homoseksuele mannen.

Stijging van tachtig procent

Ten opzichte van 2008 steeg het percentage met maar liefst 80 procent naar 27 gevallen per duizend consulten bij heteroseksuele mannen in Amsterdam. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van de GGD in de hoofdstad.

Medicijn werkt niet meer

De toename is opvallend, aangezien het aantal diagnosen in Amsterdam jarenlang stabiel bleef. In heel Nederland was er zelfs sprake van een dalende trend, weet het RIVM. De GGD kan nog niet zeggen wat de oorzaak is van de stijging van het aantal gevallen van gonorroe. Bijna de helft van de patiënten blijkt bovendien niet meer aan te slaan op het medicijn waarmee de soa bij voorkeur werd behandeld. “Dit is een zorgelijke ontwikkeling”, aldus de gezondheidsdienst.

Verklaring opmars

Volgens het RIVM kan de stijging deels verklaard worden doordat er vaker en beter wordt getest, maar het kan ook zo zijn dat mensen vaker onveilige seks hebben.

Soa’s onder homoseksuelen

Het aantal vrouwen in Amsterdam dat gonorroe opliep, steeg met 33 procent. Bij homoseksuele mannen betrof de toename 7 procent. In totaal hebben de soa-centra vorig jaar ruim 93.000 mensen getest, 6 procent meer dan in 2008. Bij 12 procent van de bezoekers werd een geslachtsziekte gevonden. Het aantal homoseksuele mannen dat zich liet testen, steeg met 19 procent. Van hen bleek een op de vijf een soa te hebben. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top