ACTUEEL

Bestuursvoorzitter UMCG moet 124 duizend euro terugbetalen

Jos Aartsen, vertrekkend bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft jarenlang teveel salaris ontvangen. Dat meldt het RTLnieuws.

Aartsen is een jaar voor de ingang van de Wet Normering Topinkomens (WNT, 2013) bestuursvoorzitter geworden en profiteerde daarmee van een overgangsregeling. Daarmee was hij in 2017 nog de meest verdienende zorgbestuurder van Nederland, met een salaris van 310.000 euro. Dat is fors meer dan de WNT toestaat. Echter, de ziekenhuisbestuurder verdiende de afgelopen jaren ook meer dan de overgangsregeling aan ruimte geeft. In totaal gaat het volgens RTLnieuws om bijna 124.000 euro.

Externe toezichthouder

Het ziekenhuis en de externe accountant van de KPMG hebben de overschrijding niet ontdekt. Een onderzoek van externe toezichthouder CIBG bracht de te hoge beloning aan licht. Volgens het ziekenhuis zou de regelgeving WNT wat betreft de bezoldiging van de voorzitter raad van de bestuur verkeerd zijn geïnterpreteerd. Hoe het precies mogelijk was, is nog onbekend. Wat wel duidelijk is, is dat Aartsen binnen een jaar het te veel ontvangen bedrag terug moet betalen.

Nieuwe voorzitter

Eind 2019 stopt Aartsen als voorzitter van het universitaire ziekenhuis in Groningen, waar hij sinds 2008 lid raad van bestuur was en sinds 2012 voorzitter. Ate van der Zee, die sinds 1995 als gynaecoloog-oncoloog verbonden is aan het UMCG, en tot eind 2012 onder andere hoofd van de sectie Gynaecologische Oncologie was, volgt hem op.

 

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Koos Dirkse

15 juli 2019

Voor een verpleegkundige, die voor minder dan 10% van dit salaris dag-en-nacht diensten draait, wordt nooit te hoog “geïnterpreteerd”! En de accountants laten het zo, die durven het niet aan te kaarten!

Richard Jansen

15 juli 2019

Een verpleegster is wel duurder dan 12k per jaar, zeker met toeslagen. Daarnaast is 300k voor die functie eerder wat laag. De wnt had beter de wetenschappelijk onderbouwde 600k als uitgangspunt kunnen nemen. Een goede medisch specialist neemt al meer dan 200k per jaar mee, een draagt dan geen verantwoordelijkheid voor de patiëntenzorg voor zijn of haar bloed broeders.

Ook bijzonder dat dit zo met naam en toenaam in het nieuws komt. Wat is objectief de waarde? CIBG hanteert een strikte interpretatie dan ziekenhuis en accountant. Dat kan gebeuren. Chauffeur, dienstauto, onkostenvergoeding anders geïnterpreteerd? We weten het fijne er niet van. Beter om ons te focussen op dingen die patiënt en arts wel direct raken, zoals het tekort aan geneesmiddelen en de rol van de lage tarieven die verzekeraars hiervoor betalen.

Top