ACTUEEL

'Verantwoord beleggen door zorgverzekeraars blijft een uitdaging'

Achmea en Menzis scoren van de zorgverzekeringen het hoogst op het gebied van verantwoord beleggen. Dat komt uit een benchmark van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Het blijkt voor verzekeraars nog een uitdaging om het verantwoord beleggingsbeleid tot een gedetailleerd niveau te brengen.

Het VBDO vergelijkingsonderzoek geeft een beeld van hoe goed de grootste dertig verzekeraars van Nederland het doen op het gebied van verantwoord beleggen. Ze worden beoordeeld op vier categorieën: bestuur, beleid, implementatie en transparantie. 

Achmea en Menzis komen van de zorgverzekeraars het beste uit het onderzoek: ze hebben een score van respectievelijk 3,5 en 2,8 op een schaal van 5. De laagste scores gaan naar DSW, IptiQ en Eno. Die zorgverzekeraars scoren Van Eucare en Zorg en Zekerheid zijn geen gegevens bekend. 

Vrijblijvend

De VBDO ziet dat het merendeel van de verzekeraars rekening houdt met de zogenoemde ESG-criteria (environmental, social en governance), maar dat duurzaam beleggen door verzekeraars nog te vrijblijvend is. "Hoewel de instrumenten voor verantwoord beleggen steeds wijdverbreider worden toegepast, schort het aan een lange termijnvisie. Slechts enkele verzekeraars hebben tijdsgebonden doelstellingen geformuleerd; bij 83 procent van de verzekeraars ontbreken concrete doelstellingen om verantwoord beleggen naar het volgende niveau te brengen." 

Independer

Mensen kunnen bij Independer filteren op duurzaamheid als ze een zorgverzekering zoeken. Coen de Ruiter, directeur van het digitale vergelijkings- en adviesplatform: "Steeds vaker willen klanten weten of hun keuze ook duurzaam is. Wij willen dat inzicht uiteraard graag geven."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top