ACTUEEL

CDA-kamerlid: Zeeuwen moeten sneller een huisarts kunnen vinden

Zorgverzekeraars moeten zorgen dat er voldoende huisartsen zijn in Zeeland en dat mensen sneller een huisarts in de buurt kunnen vinden. Dat stelt kamerlid Joba van den Berg (CDA). Aanleiding hiervoor was het verhaal van een Zeeuwse inwoonster die maar geen huisarts kon vinden.

Een jaar geleden verhuisde de vrouw binnen Zeeland, en lukt het haar ondanks alle pogingen niet om een nieuwe huisarts te krijgen. Haar zorgverzekeraar (Ditzo) kon haar niet helpen.

Maatregelen

Van den Berg wijst erop dat het de plicht is van zorgverzekeraars om te zorgen dat verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang hebben tot alle zorg uit het basispakket. Ze vindt dat zorgverzekeraars hun zorgplicht beter moeten uitvoeren, en vraagt minister de Jonge in haar brief of de NZa maatregelen neemt tegen Ditzo.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

22 juli 2019

Dan moet dit CDA-kamerlid haar partijgenoot minister De Jong hierop aanspreken. Want het afknijpbeleid in de zorg door dit kabinet irriteert ook nog steeds huisartsen.

Verder is niet Ditzo maar CZ de grootste zorgverzekeraar in Zeeland en deze voert het beleid uit voor deze regio als marktleider, dus moet ze ook hier mee gaan praten.

Zeeland is net zoals bijvoorbeeld Groningen een krimpregio, niet erg aantrekkelijk voor jonge huisartsen om heen te trekken met partners en kinderen. Partners van huisartsen hebben tegenwoordig ook vaak een werkcarrière en veel vrouwelijke huisartsen kiezen er voor parttime te gaan werken. Waar je vroeger genoeg had aan 1 huisarts in een kleine gemeente heb je er nu 2 nodig voor dezelfde bezetting. Dit zijn allemaal factoren waar meer geld niet het toverwoord is maar een totaal andere aanpak wel denk ik. Welke dat is weet ik niet.Top