ACTUEEL

Hoogleraar: vraag naar verpleegzorg kan omlaag

Verpleegkundigen zouden zich meer op het dagelijks functioneren van patiënten moeten richten en de problemen die patiënten daarbij ondervinden. Verpleegkundigen kunnen de door de vergrijziging steeds verder stijgende vraag naar zorg verminderen door de problemen vroegtijdig op te sporen en te voorkomen. Dat stelt hoogleraar verplegingswetenschap Marieke Schuurmans in haar oratie van woensdag 31 maart.

Verminderen van zorgvraag

Schuurmans vindt dat er te weinig nagedacht wordt over hoe verpleegkundige handelen kan bijdragen aan het verminderen van de vraag naar verpleegkundigen. Zij stelt dat verpleegkundige zorg uit zou moeten gaan van optimaliseren van het dagelijks functioneren. “Dat gaat echter moeilijk in de huidige gezondheidszorg: die is juist gericht op beperkingen. Omdat de gezondheidszorg zo reactief is ingesteld, blijven kansen liggen. Zeker bij ouderen en chronisch zieken die voorspelbare problemen ontwikkelen is preventie een onontgonnen gebied. Een deel van de zorgvraag die we creëren is dus voorkombaar.”

Beter voorkomen dan genezen

Als voorbeeld geeft Schuurmans het delier. Jaarlijks ontwikkelen zeker 20.000 mensen van 65 jaar en ouder een delirium tijdens de ziekenhuisopname, terwijl de oplossing hiervoor al lang bekend is, zegt Schuurmans. Een aanzienlijk deel van de delieren is te voorkomen wanneer mensen zich in het ziekenhuis kunnen oriënteren, gedurende de dag iets te doen hebben, ’s nachts slapen, voldoende eten en drinken, voldoende bewegen en in staat worden gesteld goed te kunnen zien en horen wat er gebeurt. Een delirium leidt tot verlies in dagelijks functioneren waardoor mensen vaker in het verpleeghuis komen. Bovendien is voor mensen met een delier de kans om tijdens of kort na de ziekenhuisopname te overlijden twee tot zes keer hoger dan voor ouderen zonder delier.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top