ACTUEEL

Chemotherapie thuis in regio Apeldoorn en Zutphen

Gelre ziekenhuizen biedt patiënten met kanker de mogelijkheid om bepaalde chemokuren thuis te krijgen. De ziekenhuisorganisatie doet dit in samenwerking met thuiszorgaanbieders Vérian en Sensire en met financiering en begeleiding van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Chemotherapie thuis kon al met behandeling in de vorm van tabletten. Nu is Gelre ziekenhuizen ook gestart met langlopende chemokuren die in 24-46 uur via een continu intraveneus infuus gegeven worden.

"Dit kan ofwel met een 2 of 3 daagse opname in het ziekenhuis, maar ook thuis met een infuuslijn en een draagbare infuuspomp", vertelt Cathrien Tromp, internist-oncoloog. “Tijdens een kankerbehandeling brengen patiënten veel tijd in het ziekenhuis door. Dat wordt vaak als belastend ervaren en wij willen meer comfort bieden. We merken nu al dat de patiënten die we deze behandeling thuis kunnen bieden, dit met beide handen aangrijpen. Praktisch gezien krijgen patiënten de infuuspomp aangesloten op hun infuuslijn in het ziekenhuis op de dagbehandeling oncologie. Deze wordt vervolgens 24 of 46 uur later thuis afgekoppeld door een specialistisch verpleegkundige van de thuiszorg. En de patiënt kan zowel bij hen als bij ons terecht met vragen.”

Gelre ziekenhuizen heeft voor de komende drie jaar een stappenplan gemaakt om naast chemokuren via een infuuspomp ook chemotherapie via onderhuidse injecties thuis toe te gaan dienen. Het gaat dan altijd om die middelen die veilig thuis toegediend kunnen worden. "Het doel is waar mogelijk de zorg naar huis te verplaatsen. Dat is niet alleen prettiger voor patiënten, het spaart ook ziekenhuisbedden uit. De eventueel al aanwezige reguliere thuiszorg kan daarnaast gewoon doorgaan, en hoeft niet te veranderen naar Vérian of Sensire", aldus de ziekenhuisorganisatie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top