ACTUEEL

Preventieve borstamputatie blijkt niet noodzakelijk

Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en beruchte borstkankergen BRCA2. Dat is goed nieuws voor toekomstige patiënten, schrijft het AD op basis van onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

lk jaar laten honderd tot tweehonderd vrouwen hun borsten preventief verwijderen, omdat zij door een genfout een heel grote kans op borstkanker hebben. Bij dragers van de twee erfelijke genfouten BRCA1 en BRCA2 is de kans op de ziekte te krijgen 60 tot 80 procent.

Lange tijd werd gedacht dat de kans op overleving het grootst was wanneer vrouwen hun borsten laten weghalen voordat ze ziek worden. Het Erasmus MC in Rotterdam toont voor het eerst aan dat dat niet klopt. De overlevingskansen van vrouwen die BRCA2 bij zich dragen, zijn vrijwel even groot wanneer ze hun borsten behouden en zich elk half jaar laten controleren. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Deborah Ligtenberg

6 augustus 2019

Vrouwen met een BRCA mutatie hebben 80% kans op borstkanker. Sommigen kiezen voor een preventieve operatie, waardoor het risico op borstkanker nagenoeg verdwijnt. Dit artikel uit het AD zorgde onder deze groep voor veel onrust. Dat was niet nodig geweest. De inhoud klopt op sommige punten niet. https://borstkanker.nl/nl/nieuws/vrouwen-met-brca-schrikken-van-artikel-ad%20

Top