ACTUEEL

Steeds meer mensen verslaafd aan zware pijnstillers

In zes jaar is het aantal verslaafden van vijf klinieken verdrievoudigd: van 92 naar ruim 292. Dit blijkt uit een rondgang van NRC langs de verslavingszorgorganisaties, met klinieken in onder meer Leeuwarden, Arnhem, Zoetermeer en Almelo. De stijging zet dit jaar door: in de eerste helft van 2019 zijn 252 verslaafden aangemeld.

Behandelaars spreken van een 'nieuwe groep verslaafden'. Ze vrezen dat de groep snel zal groeien en voor problemen kan zorgen in de afkickklinieken, die kampen met personeelstekort. Tussen 2010 en 2017 steeg het aantal gebruikers van zware medicatie van 650.000 tot één miljoen, volgens cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

450.000 van hen nemen oxycodon, een opioïde die qua chemische samenstelling lijkt op morfine maar twee keer zo sterk is. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PJM van Loon

30 juli 2019

Pijnstillers voor zielepijn of rugpijn? RIVM 2018: twee miljoen mensen in NL met rugklachten. Verwachte stijging incidentie tot 2040 schrikwekkend. In USA tast opioidcrisis de economie al aan (directeur Fed.Bank). Rugklachten komen daar EN hier bij kinderen al heel veel voor. Therapiepraktijken zien heel veel jeugd met pijn. Het krijgen van rugpijn, door zeer vroeg in problemen komen van de tussenwervelschijven door de sedentaire leefstijl vanaf de wieg, is een stoornis in de ontwikkeling van de houding. Ongezonde houdingen hebben vele gevolgen voor alle orgaansystemen. Er zijn goede preventie en bijsturingsmogelijkheden voor thuis en op school om de houdingen weer op orde te krijgen en de morbiditeit af te remmen. Preventiekennis hierover verdween in 50 jaar uit common sense, het onderwijs, maar helaas ook uit de Geneeskunde bij het begraven van de Gezondheidsleer. Houdingnet brengt SOS : Save our Spines!

Top