Finance

'Mantelzorgers kunnen niet nóg meer bijspringen'

Familieleden en vrienden kunnen niet nog meer hulp bieden aan zieken en gehandicapten die nu nog vanuit de volksverzekering AWBZ wordt betaald. Dat stelde de vereniging van mantelzorgers en vrijwilligers Mezzo in een reactie op de donderdag door ambtenaren voorgestelde miljardenbezuinigingen op de AWBZ.

Overbelaste mantelzorgers

Volgens Mezzo verlenen in Nederland al 3,5 miljoen mensen hulp aan mensen die extra zorg nodig hebben. Bij 2,6 miljoen van hen gaat het om langdurige en intensieve mantelzorg. Het aantal overbelaste mantelzorgers is volgens Mezzo in drie jaar gestegen van 300.000 naar 450.000. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

2 april 2010

Ik vind het een slechte zaak hoe mantelzorgers steeds als zwak, hulpbehoevend en aan het einde van hun latijn worden afgespiegeld. Zo worden wij als mantelzorgers nooit serieus genomen! Dankzij mijn aanwezigheid en zorg kan mijn man thuis wonen. Hij krijgt sinds kort een persoonsgebonden budget vanuit de awbz voor persoonlijke verzorging en verpleging. Hij betaalt dit aan mij. En... dat voelt voor mij, na enig sputteren en weerstand van binnen, als heel eerlijk en gelijkwaardig. Ik zie het als een maatschappelijke erkenning voor de inzet van mijn bijdrage aan de zorg als mantelzorger. Ik merk dat deze erkenning mijn gevoel van 'last' heel erg verlicht. Dus.... ik zou willen pleiten voor meer erknning van de bijdrage die mensen met hun werk als mantelzorger leveren aan de maatschappij/zorgsector in plaats van mantelzorgers voortdurend af te schilderen als 'overbelaste hulpbehoevenden'. Daar voel ik me alleen maar ziek zwak en misselijk van worden.Hartelijke groet,

Cora Postema

Top