ACTUEEL

'Doden door falende hart- en vaatzorg bij vrouwen'

Vrouwen krijgen geen optimale hart- en vaatzorg, doordat hun vaak niet serieus worden genomen. Hartinfarcten worden hierdoor gemist en er vallen onnodig doden. Dit meldt Nova woensdagavond.

Diagnose

Veel vrouwen met klachten krijgen van hun arts de diagnose 'overgangsklachten' of ' burn-out'. Cardioloog Angela Maas van de Isala klinieken in Zwolle: "Ik denk dat wij in ons ziekenhuis zeker één keer per week een gemist hartinfarct zien bij een vrouw. Dat komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen."

Klachten miskend

"Vrouwen melden zich later of de diagnose wordt vertraagd vastgesteld. Je ziet dat de ziekte dan ernstiger is. Dat leidt ook tot meer overlijden in het ziekenhuis." Volgens Maas zijn artsen niet alert genoeg. "Veel beginnende klachten, zoals hoge bloeddruk, worden ten onrechte in de prullenbak van de overgang gegooid." Onbehandelde hoge bloeddruk kan leiden tot vaatschade en schade aan de hartspieren en tot een beroerte.

Richtlijnen

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) erkent in Nova dat vrouwen worden onderbehandeld, maar wil de zaak niet overdrijven. Harry Crijns (NVVC): "Iedereen ziet het verschil tussen mannen en vrouwen. Cardiologen van mijn vereniging houden zich aan de richtlijnen. In de richtlijnen wordt niet expliciet ingegaan op dat verschil."

Volgens cardioloog Angela Maas is het hoog tijd dat de richtlijnen worden aangepast. Jaarlijks overlijden nu mogelijk honderd vrouwen onnodig.
Lees verder op Novatv.nl

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top