ACTUEEL

Slecht nieuws drijft zorggebruik op

Rampnieuws in de krant of op televisie leidt tot gezondheidsklachten en meer bezoeken aan de huisarts. Dat stellen Nivel-onderzoekers van Nivel in het Journal of Traumatic Stress.

Rampnieuws

Voor hun onderzoek keken de onderzoekers ondermeer naar de vuurwerkramp in Enschede en de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York. Bij het onderzoek betrokken ze zowel mensen die direct waren blootgesteld aan de gebeurtenissen als mensen op afstand. Bij beide groepen leiden nieuwsberichten over de kwesties tot meer gezondheidsklachten en bezoeken aan de huisarts. Ze vonden geen verschillen in het zorggebruik en gezondheidsklachten tussen de slachtoffers en de controlegroep. “Rampnieuws maakt kennelijk iedereen ziek”, concluderen de onderzoekers.

Huisartsgegevens

Om de invloed van nieuwsberichten op zorggebruik en gezondheidsklachten na te gaan, vergeleken ze de huisartsgegevens in de weken voor en na elf ‘lokale’ en zes internationale nieuwsitems. Voor het onderzoek verzamelden ze huisartsengegevens over een periode van vier jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top