ACTUEEL

Arduin lijdt 6,1 miljoen verlies

Gehandicaptenorganisatie Arduin, die eind 2018 door het ministerie van VWS gered werd van faillissement en dit jaar door 's Heeren Loo werd overgenomen, sluit het boekjaar 2018 af met een verlies van 6,1 miljoen euro. Dat meldt Omroep Zeeland.

In 2017 sloot Arduin het jaar ook al af met een negatief resultaat van 620 duizend euro. In 2018 verliet een kwart van de medewerkers, 300 personen, het bedrijf waardoor er veel extra personeel moest worden ingehuurd. Het ziekteverzuim steeg tot 9 procent. Het grote verloop en ziekteverzuim zorgde vervolgens voor veel onrust en een slechte kwaliteit van de zorg. De wisselende gezichten en onderbezette teams leidden zelfs tot stress en agressie bij bewoners van Arduin. Behalve personeel, verlieten ook 53 cliënten de gehandicaptenorganisatie. Een op de tien cliënten vond daarmee elders hulp, zo meldt Omroep Zeeland.

Vastgoed

De zorginstelling had niet alleen hoge lasten door personeelstekorten, maar ook vanwege verlies op vastgoed. De verkoop van gebouwen onder boekwaarde en te koop staande gebouwen zorgde voor 1,3 miljoen verlies. 's Heeren Loo is van plan alle cliënten onder te brengen op zes grootschalige wooncomplexen en op drie locaties nieuwbouw te realiseren.

Gered van faillissement

Het miljoenenverlies bevestigt dat Arduin eind 2018 op de rand van faillissement stond. Er werd een reddingsplan opgesteld en van 's Heeren Loo kreeg Arduin personeel en een interimdirecteur. VWS gaf begin 2019 vervolgens 20 miljoen euro om faillissement te voorkomen. Op 20 mei van dit jaar is de fusie tussen Arduin en 's Heeren Loo, met toestemming van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bekrachtigd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top