ACTUEEL

Miljoenen malariabesmettingen in Burundi

In totaal zouden tussen 1 januari en 21 juli van dit jaar 1801 patiënten in Burundi zijn gestorven aan de gevolgen van malaria. Dat is vergelijkbaar met het aantal mensen dat is overleden door de huidige uitbraak van ebola in Congo. De Verenigde Naties maken melding van 5,7 miljoen besmettingen op een bevolking van ongeveer 11 miljoen mensen.

De autoriteiten in het straatarme Burundi hebben nog geen nationale medische noodtoestand uitgeroepen. Dat gebeurde in 2017 wel. Toen waren 1,8 miljoen besmettingen en 700 sterfgevallen door malaria gemeld. Dit keer speelt op de achtergrond mee dat verkiezingen in aantocht zijn. Een hoge regeringsfunctionaris zegt dat president Pierre Nkurunziza de aandacht niet wil vestigen 'op wat gezien kan worden als het mislukken van zijn gezondheidsbeleid'.

De huidige crisis wordt volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken onder meer veroorzaakt door een gebrek aan preventieve maatregelen, zoals muskietennetten. Ook klimaatverandering zou een rol spelen.

Malaria kost jaarlijks aan honderdduizenden mensen het leven. Het ging volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in 2017 om zeker 219 miljoen besmettingen in 87 landen. In dat jaar overleden naar schatting 435.000 mensen aan de ziekte, vooral in Afrika. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top