ACTUEEL

UMCG wil video-evaluaties inzetten tegen babysterfte

Gynaecologen van het UMCG Groningen willen babysterfte terugdringen door videocamera’s te plaatsen in de verloskamers. De beelden van de bevallingen willen ze gebruiken voor evaluaties van het medisch handelen. Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van een artikel in Medisch Contact.

Bewaren beelden

Patiënten moeten wel toestemming geven voor de opnames. Na de evaluatie worden de beelden vernietigd. Ook als er een medische misser aan het licht komt. Hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben stelt dat de beelden geen onderdeel uitmaken van het medisch dossier van de patiënt. Hoogleraar Paul van den Berg, hoofd verloskunde in het UMCG, zegt dat het bewaren van de opnames wel mogelijk is als de situatie daar om vraagt. In de Volkskrant stelt hij: “Soms zullen patiënten denken dat er een fout is gemaakt, terwijl dan uit de beelden blijkt dat het niet zo is. En soms is er misschien wel iets mis gegaan. Dan is dat zo. Het is niet geheimzinnig. We moeten af van: u mag het niet zien, u mag het niet weten.”

Video-evaluaties SEH

De beelden moeten gynaecologen en artsen in opleiding geven inzicht geven in ondermeer het functioneren van individuele artsen en het team bij het optreden van complicaties tijdens de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat video-evaluaties op de spoedeisende hulp het aantal sterfgevallen terugdringt.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top