ACTUEEL

VieCuri handelt sneller bij mogelijk hartinfarct

Cardiologen van VieCuri Medisch Centrum hebben een manier gevonden om makkelijker de diagnose hartinfarct te stellen. Hierdoor kunnen mensen met een hartinfarct sneller de juiste hulp krijgen en komen minder mensen onterecht in het ziekenhuis.

Slechts een van de vijf spoedverwijzingen bij verdenking op een mogelijk hartinfarct is terecht. Om sneller duidelijkheid te kunnen verschaffen omtrent een mogelijk hartinfarct, hebben onderzoekers van het Noord-Limburgse VieCuri een aantal aanpassingen gedaan bij het stellen van de diagnose. Er wordt een snelle bloedtest gedaan, een hartfilmpje (ECG) gemaak en een gevalideerde vragenlijst ingevuld. Aan de hand hiervan kan de hulpverlener volgens het ziekenhuis snel en adequaat de juiste diagnose stellen en zo bepalen of de patiënt al dan niet moet worden doorverwezen naar het ziekenhuis. 

De methode is tot nu toe toegespitst op triage bij de huisartsenpost. De komende tijd zal worden onderzocht hoe de werkwijze ook in de thuissituatie ingezet kan worden. 

STZ-erkenning

VieCuri Medisch Centrum heeft recent een topklinische erkenning gekregen voor ‘Optimale prehospitale triage en inhospitale behandeling van patiënten met een Acuut Coronair Syndroom (ACS)’. Aan de erkenning van de zorgfunctie is een jarenlang traject van opbouw van expertise en excellente zorg vooraf gegaan, laat het ziekenhuis weten. 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

19 augustus 2019

Dus dan moet er op de huisartsenpost (HAP) een snelle bloedtest gedaan worden, een ECG gemaakt en goed beoordeeld worden, en een vragenlijst ingevuld worden. Zijn dat dan standaardzaken die op elke HAP kunnen? En zo niet, blijft er dan nog wezenlijk voordeel over t.o.v. die zaken in/door het ziekenhuis laten doen?

Verder zal de patiënt toch graag willen weten waar de klachten vandaan komen als er geen sprake is van ACS. Kan de HAP-huisarts die vraag beantwoorden?

Top