ACTUEEL

Peiling De Hond: ontzie zorg en onderwijs

Slechts weinig kiezers voelen ervoor om te snijden in het basispakket van de zorgverzekering en het eigen risico te verhogen. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag heeft gepubliceerd over de voorstellen voor bezuinigingen van twintig ambtelijke werkgroepen.

Vijf euro voor de huisarts kan nog net

Slechts weinig kiezers voelen ervoor om te snijden in het basispakket van de zorgverzekering en het eigen risico te verhogen. Alleen een bijdrage van 5 euro voor de huisarts en vermindering van het aantal profielen op de middelbare school, vallen nog enigszins in de smaak als het gaat om zorg en onderwijs. Bijna de helft van de ondervraagden kan zich daar in vinden. Verder moeten volgens de ondervraagden zorg en onderwijs de dans ontspringen bij de forse bezuinigingen waarover het volgende kabinet knopen door moet hakken. 

Liever minder rijksambtenaren en politici

De Hond concludeert dat de kiezers er vooral voor kiezen om te snijden in zaken die hen zelf niet direct in de portemonnee raken. Zeven bezuinigingsvoorstellen scoren goed bij kiezers van (vrijwel) alle partijen. Dan gaat het om minder rijksambtenaren, minder politici, opheffen politieregio’s, strengere toelating vreemdelingen, ontwikkelingshulp, vrijgeven softdrugs en opheffing van de provincies. Van de ideeën die De Hond zelf aanvoerde, scoorden hogere accijns op sigaretten, minder geld naar Europa, verhoging toptarief belastingen en hogere accijns op alcohol.
Zaken die slecht vallen zijn verlaging van WW-uitkering en minimumloon, afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, spitsheffing en een idee van De Hond zelf, verhoging van de accijns op benzine. De Hond vroeg meer dan tweeduizend Nederlanders naar hun mening over 34 voorstellen van de ambtenaren en negen eigen ideeën om te bezuinigen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top