ACTUEEL

Menzis maakt aanvragen tranformatiegelden eenvoudiger

Verzekeraar Menzis gaat ziekenhuizen een extra mogelijkheid bieden om transformatiegelden aan te vragen. Dat budget, bestemd voor initiatieven om de zorggroei in ziekenhuizen te laten krimpen, wordt tot dusverre nog niet voor de helft benut.

In het hoofdlijnenakkoord staat dat de volumegroei in de ziekenhuizen de komende jaren steeds verder moet worden beperkt tot uiteindelijk 0 procent groei in 2022. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn er transformatiegelden beschikbaar, die ziekenhuizen kunnen aanvragen om projecten die starten die de zorg anders organiseren. Van dat geld wordt echter relatief weinig gebruik gemaakt, bleek onlangs uit een monitor van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er wordt dit zo’n 35 miljoen euro, nog niet de helft van het beschikbare bedrag.

Vouchers

Een belangrijke reden hiervoor is dat het voor ziekenhuizen vaak lastig is de gelden aan te vragen. Dat wil Menzis nu verbeteren door naast de reguliere aanvraagprocedure ook vouchers te introduceren, waarmee ziekenhuizen op een laagdrempelige manier transformatiegelden kunnen aanvragen. De vouchers, met een waarde van 25.000 of 50.000 euro, zijn beschikbaar voor alle ziekenhuizen. Dat geld is vooral bestemd voor initiatieven die ervoor zorgen dat de juiste zorg geleverd wordt. Bijvoorbeeld door in te zetten op gepast gebruik van zorg, doelmatige inzet van dure geneesmiddelen en samen beslissen.

Beschikbaar budget

“Het recente bericht van de NZa kwam voor ons helaas niet als een verrassing”, zegt Marieke van der Lans, manager Zorginkoop bij Menzis in een verklaring. “We zien dat het beschikbare budget voor de transformatiegelden nog niet overal optimaal wordt benut. Met de ziekenhuizen in onze regio’s maken we hierover afspraken in onze meerjarenovereenkomsten. Het aantal overige aanvragen is echter beperkt, en de voorstellen zijn niet altijd concreet genoeg of voorzien van een duidelijk resultaat.”

Handleiding voor aanvraag

David Jongen, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), sprak onlangs in een interview met Zorgvisie zijn zorgen uit over de beperkte inzet van de transitiemiljoenen. De NVZ is van plan samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een handleiding op te stellen om ziekenhuizen te helpen de gelden in handen te krijgen.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

23 augustus 2019

"Dat budget, bestemd voor initiatieven om de zorggroei in ziekenhuizen te laten krimpen, wordt tot dusverre nog niet voor de helft benut."

Ja dat is logisch als er in de zorgvraag groei zit en geen krimp. Die hoofdlijnen zijn onder druk ondertekend door de zorgsector, want de andere keus was nog meer bezuinigingen opgelegd door de overheid aan de zorg. Dat is een keus voor de minst slechte uitkomst, de vraag naar zorg had een compleet andere uitkomst nodig.

De zorgverzekeraars samen hebben een buffer van meer dan 9 miljard euro, dat is 3x meer dan dat de overheid eist van de zorgverzekeraars voor de bedrijfsvoering.
Dus die PR-nieuwsstukjes van bijvoorbeeld CZ over dat ze 130 miljoen inzetten om de premie te drukken, daar zijn ze statutair tot verplicht om winst/buffers in te zetten om de premie laag te houden. Maar ze potten zoveel geld op als buffer dat op papier de zorgverzekeringen niet of nauwelijks winstgevend lijken. Kunnen ze wel lekker zielig doen tegen de b├╝hne.

En men heeft het wel over 100 miljard euro kosten van de zorg, maar daar is de verzekerde zorg (waar we het hier over hebben in dit artikel) maar 40 tot 45 miljard verantwoordelijk voor.
Is allemaal veel geld maar als je je bedenkt dat 1,2 miljoen mensen hier hun werk in hebben valt het bedrag nog wel mee per werkende (80.000 euro) in de zorg. Bij de zorgverzekeraars spreken we over 160.000 euro per werkende in die sector.

Top