ACTUEEL

Moordenaar abortusarts in VS krijgt levenslang

Een rechter in de Amerikaanse staat Kansas heeft donderdag de 52-jarige Scott Roeder veroordeeld tot levenslang voor de moord op abortusarts George Tiller.

Abortus in laat stadium

De 67-jarige medicus werd in mei 2009 in een kerk doodgeschoten. Tiller had een kliniek in Kansas en was een van de weinige artsen in de Verenigde Staten die abortussen uitvoerde bij vrouwen in een laat stadium van hun zwangerschap.

'Ongeboren baby's redden'

Hij was daarmee een doelwit van tegenstanders van abortus, die hem 'Tiller de babykiller' noemden. In 1993 was hij ook al beschoten. Hij liep toen verwondingen aan zijn armen op. Roeder, een bekeerling tot het christendom, zei tijdens het proces dat hij goede redenen had om de arts te doden: hij moest ongeboren baby's redden.

Vervroegde vrijlating

Rechter Warren Wilbert bepaalde donderdag dat Roeder pas over vijftig jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Uitspraak rechter

Roeder onderbrak de zitting donderdag herhaaldelijk. Zo riep hij dat de kerk waar hij Tiller doodschoot, een 'synagoge van Satan' zou zijn. Na de uitspraak beet hij de rechter toe: “U heeft het bloed van baby's aan uw handen.” Bewakers trokken de tierende Roeder de rechtszaal uit. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top