ACTUEEL

Irritatie in coalitie over 'voltooid leven'

Regeringspartij D66 wil vaart zetten achter een initiatiefvoorstel dat stervenshulp bij voltooid leven mogelijk moet maken. Dat valt niet goed bij in ieder geval de ChristenUnie.

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de kleinste coalitiepartij in de Tweede Kamer heeft "verbaasd" en met "lichte irritatie" kennisgenomen van het voornemen van D66-Kamerlid Pia Dijkstra om haar wetsvoorstel begin volgend jaar in te dienen. De partij lijkt zich daarmee niet aan gemaakte afspraken te houden, zegt hij. Het kabinet onderzoekt momenteel de behoefte aan stervenshulp bij oudere mensen die levensmoe zijn. "We hebben afgesproken dat we daarop wachten voordat er verdere stappen worden gezet", aldus Segers. Als een coalitiepartner op zo'n gevoelig terrein afspraken schendt, "is dat niet goed voor de onderlinge verhoudingen".

'Beetje meer actie kan geen kwaad'

D66-leider Rob Jetten vindt evenwel dat "een beetje meer actie" geen kwaad kan. "Het kabinet is hier al anderhalf jaar mee bezig, het zou goed zijn als dat onderzoek er op een gegeven moment ook ligt." Ook Dijkstra dringt aan op meer tempo bij verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "De minister voelt de urgentie duidelijk minder dan ik", zegt ze tegen het AD. "Mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden."

Veel overleg en discussie

Het zal volgens het Kamerlid ook wel even duren voordat het voorstel wordt aangenomen. "Zo’n plan vergt veel overleg en discussie in het parlement. Het is geen wet die je er even snel doorheen jast." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top