Tech

'Helft van de zorginstellingen heeft verouderde ICT-voorzieningen'

Slechts de helft van de zorginstellingen gaat mee met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT, dat blijkt uit een onderzoek van Ictivity. Iets meer dan een op de tien zorgmedewerkers geeft dan ook aan dat de ICT die voorhanden is geen voldoende krijgt.

Zorgmedewerkers zien volgens Ictivity al twee jaar geen verbetering in ICT-voorzieningen. Waar driekwart van de zorgverleners zich ook zorgen over maakt is 'dat de ontwikkeling van ICT sneller gaat dan de kennis van de medewerkers reikt', meldt de IT-dienstverlener. Gemiddeld beoordelen zorgmedewerkers de ICT-voorzieningen in hun instelling met een 6,9. 

Financiering

In het onderzoek komen tegenstellingen naar voren. Aan de ene kant vindt tweederde van de zorgmedewerkers dat goede ICT leidt tot een betere focus op de zorgverlening aan cliënten. Bijna driekwart vindt echter dat de kosten van ICT niet ten koste mogen gaan van budgetten voor de zorg van cliënten. Een zorgverlener uit de gehandicaptenzorg zei tegen Ictivity: "Alle ICT-ontwikkelingen kosten veel geld, voordat het efficiënt gaat werken. Daarna kan het kostenbesparend gaan werken. Sneller en directer rapporteren, geen hele papierwinkel meer, en ga zo maar door." 

Draagvlak

Bart van Bokhoven, Segment Manager Zorg bij Ictivity, zegt in een persbericht dat een verandering van het fundament van het IT-landschap vraagt om draagvlak en een goed doordacht plan. "Deze verandering begint bij het bestuur", vindt Van Bokhoven. "Zij moeten overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van IT. Vervolgens vraagt de invoering ook de nodige tijd. Medewerkers moeten stapsgewijs worden meegenomen in het gebruik van de nieuwe IT-middelen. Het daadwerkelijk activeren van de meerwaarde van IT gaat in fases, waarbij het cruciaal is dat medewerkers niet verdrinken in al het nieuwe." 

Ictivity is een IT-dienstverlener gespecialiseerd in managed services, IT-adoptie en online werkplekken. Ruim vijfhonderd medewerkers, werkzaam binnen Nederlandse zorginstellingen, hebben deelgenomen aan het onderzoek dat Ictivity deed. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top