ACTUEEL

Minder papierwerk voor gedeeltelijk verblijf in zorginstelling

Gedeeltelijk verblijf in een zorginstelling wordt beter geregeld. Er komt per 1 januari 2020 een vaste eigen bijdrage, zo heeft de ministerraad op voordracht van minister De Jonge (VWS) besloten. Het moet een stuk schelen in de administratieve rompslomp. Die was tot nu toe reden voor zorgaanbieders op deze plekken niet aan te bieden, stelt het kabinet.

Deeltijdverblijf kan voor ouders van ernstig beperkte kinderen of partners van iemand met dementie een uitkomst zijn. Iemand kan zo bijvoorbeeld iedere week drie nachten thuis en vier nachten bij een zorgorganisatie verblijven. Het is een tussenstap tussen af en toe een nachtje logeren in een instelling en een permanente plek.

Tweede Kamerleden Bergkamp (D66) en Hermans (VVD) kwamen met een oproep om een vorm van deeltijdverblijf ook in de ouderenzorg makkelijker mogelijk te maken. Het kabinet maakt deeltijdverblijf met de invoering van een vaste eigen bijdrage mogelijk voor iedereen die valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz).
 
Minister De Jonge: "Het is ingrijpend als het niet meer lukt om de zorg voor een kind, ouder of partner, thuis te organiseren. Via deeltijdverblijf kan die abrupte overgang soepeler verlopen. Deze vorm van verblijf kan ouders ook helpen om de zorg thuis juist wél vol te houden. Kinderen kunnen zo langer thuis in het eigen gezin opgroeien.:

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top