ACTUEEL

Luchtvaartprocedures vergroten veiligheid ok's

Chirurgen kunnen op het gebied van veiligheidsprocedures nog wat leren van piloten. Dat stelt onderzoekster Linda Wauben van de Technische Universiteit Delft in haar proefschrift, waarop zij 12 april promoveert. Uit haar onderzoek blijkt dat veel medici vinden dat bestaande procedures niet voldoen.

Vergroten veiligheid

Nieuwe procedures, zoals een uitgebreide briefing van alle betrokkenen voor het begin van een operatie en een gezamenlijke evaluatie na afloop, kunnen volgens Wauben de veiligheid vergroten. Ze trekt daarbij een parallel met de luchtvaart, een sector waarin dergelijke protocollen al jaren gelden.

Organisatie en werkcultuur

“Een operatiekamer zou je tot op zekere hoogte kunnen vergelijken met een cockpit in een vliegtuig”, meent Wauben. “Er blijkt dan een groot verschil in organisatie en werkcultuur tussen de luchtvaart en de medische wereld, vooral in het erkennen van menselijke feilbaarheid.” (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top