Finance

Klink wil in 2011 proefdraaien met registratiesysteem

Minister Ab Klink van VWS wil dat ziekenhuizen in 2011 gaan proefdraaien met het registratie- en declaratiesysteem dat meer inzicht moet geven in de kosten van de zorg. Net als de Tweede Kamer vindt Klink het niet verantwoord om dit systeem al voor 2012 in te voeren, zo stelde hij woensdag in debat met de Kamer.

Kritiek ziekenhuizen

Kamer en de demissionair bewindsman komen zo tegemoet aan kritische geluiden van ziekenhuizen en zorgverzekeraars die stellen dat de nieuwe productregistratie ingewikkelder is dan gedacht. Volgens de Kamer is het een illusie te denken dat er al, zoals de bedoeling was, in 2011 mee kan worden gewerkt.

Schaduwsysteem

Het voordeel van een jaar ervaring opdoen met dit schaduwsysteem is volgens Klink dat zo duidelijk wordt “of het werkt zoals we denken”. Door met fictieve tarieven te werken, zou de schauwboekhouding moeten uitwijzen of ergens wellicht te veel geld naartoe gaat. “Dan hebben we in 2012 al meer inzicht”, aldus de minister. Het is vervolgens aan het nieuwe kabinet om te beslissen of het verder wil op deze weg.

Eenvoudiger dan dbc-aanpak

Hoewel Klink denkt dat het nuttig is als ziekenhuizen “schaduwdraaien”, hoeft dit van de Kamer niet in alle ziekenhuizen te gebeuren. De aanpak moet eenvoudiger zijn dan de diagnose-behandelcombinaties (dbc's) waarmee wordt gewerkt. De 30.000 dbc's die er waren, worden teruggebracht tot minder dan 3000 zorgproducten, met daaraan een kostenplaatje van begin tot einde van de behandeling. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top