ACTUEEL

Uitstel regels jaarverslaglegging redt tien ziekenhuizen

Minister Klink van VWS heeft met de Raad voor Jaarverslaglegging afgesproken dat de nieuwe regels voor jaarverslaglegging een jaar later van kracht worden, omdat de liberalisering van het bouwregime stil staat. Klink heeft dit woensdag toegezegd in een overleg met de Tweede Kamer over de bekostiging van ziekenhuizen, meldt Zorgvisie.

Faillissement tien ziekenhuizen

Het uitstel van de nieuwe regels voorkomt dat tien ziekenhuizen op 1 juli technisch failliet gaan. Volgens de nieuwe regels zouden de ziekenhuizen door de afschaffing van het bouwregime hun boekwaarde per 1 juni moeten baseren op de reële bedrijfswaarde. Tien ziekenhuizen zouden hierdoor uitkomen op een negatief eigen vermogen. Voorzitter Roelf de Boer van de NVZ Vereniging van ziekenhuizen waarschuwde in februari dat tien ziekenhuizen dit jaar failliet dreigen te gaan door problemen met de kosten van nieuwbouw.

Voorwaarde

Bij de toezegging hield minister Klink wel een slag om de arm. De Raad voor Jaarverslaglegging heeft namelijk als voorwaarde gesteld dat de overgangsregeling kapitaallasten in 2011 wordt ingevoerd. De Kamer moet nog akkoord gaan met de regeling. Klink heeft deze op 1 april naar de Kamer gestuurd.

Kamer beslist over overgangsregeling

Een meerderheid van de Kamer staat positief tegenover de overgangsregeling, weet Zorgvisie. Alleen PvdA, VVD en D66 willen de ingangsdatum een jaar opschuiven. Dit geeft de ziekenhuizen meer zekerheid, stellen zij. Klink weigert dit, omdat dit 75 miljoen euro kost. Een nog te beleggen procedurevergadering van de Kamer moet duidelijkheid brengen hoe zij dit probleem gaat oplossen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top