ACTUEEL

Voor het eerst in tien jaar halen meer mensen griepprik

Vorig jaar hebben meer mensen de griepprik gehaald dan het jaar ervoor. Sinds 2008 daalde dat aantal steeds.

Van de mensen die werden opgeroepen zich in te enten omdat de griep voor hen gevaarlijk kan zijn, kwam vorig jaar 51,3 procent opdagen, meldt het ministerie van VWS. Het jaar ervoor was dat net minder dan de helft.

Zwak door ziekte

De griepprik wordt aangeraden voor zestigplussers en mensen voor wie de griep gevaarlijk is omdat ze bijvoorbeeld al door ziekte zijn verzwakt. Hij ligt de komende maanden voor ongeveer 6 miljoen mensen gratis klaar bij de huisarts. Staatssecretaris Blokhuis spreekt van "goed nieuws". Hij hoopt dat de daling van de afgelopen jaren voorbij is: "De komende jaren moeten uitwijzen of de dalende trend echt is gekeerd. Daar zetten we met z’n allen vol op in."

Medewerkers zorg

Ondanks de stijgende lijn herhaalt Blokhuis zijn eerdere oproep aan mensen die ervoor in aanmerking komen om een griepprik te halen. Daarbij noemt hij ook medewerkers in de zorg. Die kunnen door de prik te nemen "de vaak kwetsbare patiënten waarmee zij werken beschermen".

Er loopt momenteel een onderzoek naar het mogelijk verplicht stellen van de griepprik, maar Blokhuis zei eerder daar zelf geen voorstander van te zijn. Momenteel is nog geen 30 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top