ACTUEEL

BDO telt elf ziekenhuizen in de gevarenzone

Elf ziekenhuizen scoren financieel onder de maat. Dat komt naar voren uit de jaarlijkse benchmark van accountantsbureau BDO. Vijf van de betreffende ziekenhuizen scoren al drie jaar op rij een onvoldoende. Ook is bij vijf ziekenhuizen een continuiteitsparagraaf aan de jaarrekening 2018 toegevoegd.

Hoewel een acuut zorginfarct lijkt te zijn afgewend, is er volgens BDO toch reden tot zorg. Het rendement blijft stijgen, maar de operationel resultaten staan nog altijd onder druk en er pakken zich donkere wolken samen: de wachtlijsten lopen op, er is een tekort aan personeel en zorgvraag neemt toe. Het rendement van ziekenhuizen blijft stijgen, maar de operationele resultaten blijven onder druk staan. Ook signaleert BDO dat de noodzakelijke nieuwe businessmodellen niet tot stand komen.

Gezamenlijk resultaat

Het gezamenlijk resultaat van de ziekenhuissector in 2018 bedroeg 274 miljoen euro. Dat is 63 miljoen meer dan het jaar ervoor, een forse stijging. Ook het rendement steeg, al is dat maar licht: van 1,2 procent naar 1,5 procent. Het gemiddelde rapportcijfer voor financiele gezondheid steeg van een 7,1 gemiddeld naar een 7,4.

Onderste elf

Elf ziekenhuizen scoren een onvoldoende op de stresstest die BDO uitvoerde: Dijklander Ziekenhuis, Zuyderland, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Ziekenhuisgroep Twente, Medisch Centrum Leeuwarden, Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis, Zaans Medisch Centrum, Maasziekenhuis Pantein, HagaZiekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen en LangeLand Ziekenhuis.Voor vijf van hen is dit de derde onvoldoende op rij.

Bovendien is bij vijf ziekenhuizen een continuiteitsparagraaf aan de jaarrekening 2018 toegevoegd. De helft van de ziekenhuizen scoort een rapportcijfer 8 of hoger. De top 6 krijgt zelfs een 10. Amphia Ziekenhuis bezet de eerste plaats, waar het in 2017 nog op plek 7 stond.

Faillisementen

BDO verwacht niet dat er op korte termijn ziekenhuizen zijn die kopje onder gaan. Na de faillisementen van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen zijn stakeholders daar extreem terughoudend mee, constateert partner Chris van den Haak.

Reden tot zorg

Een acuut zorginfarct lijkt afgewend, toch is er nog steeds reden tot zorg, stelt BDO. Het operationeel resultaat staat nog altijd onder druk en er pakken zich donkere wolken samen: de wachtlijsten lopen op, er is een tekort aan personeel en zorgvraag neemt toe. 

Historisch weinig inversteringen

Gezien de uitdagingen waar ziekenhuizen voor staan, valt op dat de investeringen juist teruglopen. In 2011 werd nog 11 procent geinvesteerd, in 2018 was dat 6 procent. Terwijl investering in innovatie, digitalisering en preventie juist hard nodig is, zegt BDO. 'De urgentie is onverminderd hoog", zegt Chris van den Haak, partner bij BDO.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

8 oktober 2019

Als dit maar niet leidt tot nog meer Staatssteun!

Harald Callebert

9 oktober 2019

Ja Jaap, herinner je de tijd dat verzekeraars vonden dat het RKZ maar moest stoppen en alles overdragen naar ZMC. Goed voor de regio noemden ze dat toen. Ziekenhuizen zoals RKZ die al jaren tussen 8 en 10 scoren vervangen door 4 en 5-jes.
Ze betalen in ZMC alvast minstens 2% teveel voor hun inkoop, het bedrag dat de inkoopclub aldaar optelt bij elke aankoop. Ja je hoort het goed, een inkoopclub die eigenlijk zou bezig moeten zijn met besparingen, wordt rijker als ze het ziekenhuis armer maken. En je vraagt je af waarom ze het slecht doen.

Top