ACTUEEL

Inspectie bekijkt tbs-kliniek Hoeve Boschoord

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat kijken naar de gang van zaken bij tbs-kliniek Hoeve Boschoord. Dat zei minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dinsdag tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De Telegraaf schrijft op basis van anonieme bronnen dat in de kliniek wordt gesjoemeld met de registratie van interne incidenten. Incidenten worden niet gemeld of afgedaan als minder ernstig, zeggen de bronnen, uit financiële overwegingen.

Volgens Dekker herkent de leiding van de kliniek zich niet in de berichtgeving, en kan hij zelf moeilijk een oordeel vellen op basis van anonieme bronnen. "De enige manier om dit te toetsen, is de Inspectie langs te laten komen", aldus de minister. De kliniek verwelkomt zo'n bezoek, voegde hij toe.

De Nijmeegse tbs-instellingen Pompekliniek heeft na recente incidenten het verlofbeleid aangepast.  Tbs'ers die in de Pompekliniek verblijven, krijgen voorlopig twee in plaats van één begeleider mee als ze op verlof mogen. Het verloftraject gaat op 9 oktober weer van start, aldus een woordvoerder van de behandelkliniek van de Pompestichting.

Uitstapjes

Alle verloven werden op vrijdag 4 oktober ingetrokken, nadat de 40-jarige Ronald van Z. er die dag vandoor ging tijdens een uitstapje op de fiets. Drie weken geleden vluchtte een 42-jarige tbs'er uit de Nijmeegse kliniek op dezelfde manier. Deze man verdween in Malden, vlakbij Nijmegen. Hij werd een dag later opgepakt op een camping in Zeeland. Van Z. is volgens het Openbaar Ministerie nog niet teruggevonden. Maandag deed justitie een dringende oproep om naar de man uit te kijken. De zedendelinquent is volgens zijn advocaat "niet acuut gevaarlijk." Hij zou ontevreden zijn geweest over zijn behandelmogelijkheden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top