ACTUEEL

Klink wijst directies UMC’s op taken bij onderzoek

Directies en raden van bestuur van universitair medische centra en ziekenhuizen hebben hun verantwoordelijkheid bij wetenschappelijk onderzoek met mensen.

Bestuur is opdrachtgever

Demissionair minister Ab Klink van VWS wijst de bestuurders donderdag nadrukkelijk op die taken. Klink stuurt een brief als reactie op de probioticastudie in Utrecht, die in 2007 voor een verhoogde sterfte zorgde onder proefpersonen. Het baart hem zorgen dat bij dat onderzoek tekortkomingen zijn gesignaleerd. Hij herinnert de directies en raad van bestuur er donderdag aan dat zij formeel opdrachtgever zijn bij dit soort onderzoeken.

Toetsing door bestuur

De opdrachtgever moet toezien op de kwaliteit van de onderzoekers, opzet van studie en vastlegging ervan in het protocol. Ook moet die zorgen voor bijvoorbeeld een proefpersonenverzekering en dienen de onderzoekers goed op de hoogte zijn van regels om ernstige, ongewenste bijwerkingen en voorvallen te melden. Klink wil dat de proefpersonen er vanuit kunnen gaan dat hun bijdrage kan leiden tot meer medische kennis en betere gezondheidszorg. Hij wil dan ook dat er bij het toetsen van onderzoeken meer aandacht komt voor onderzoeksmethodiek. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top