ACTUEEL

Opvang voor dementerenden zit klem

Het lukt niet om op korte termijn twintigduizend plaatsen voor dementerenden te hebben in kleinschalige woonzorgvoorzieningen zoals het kabinet wil. Dat verwacht Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg, meldt het Nederlands Dagblad.

Financiële obstakels

Zorginstellingen zien nog te veel financiële risico's. En particulieren die in deze markt willen stappen, krijgen de financiering vaak niet rond. Vilans reageert op het nieuwe stimuleringsfonds van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. Zij stelt tachtig miljoen euro beschikbaar in komende drie jaar voor de realisatie van kleinschalige woonzorgvoorzieningen door instellingen.

Vijftigduizend

Over vier jaar zouden zo'n voorziening voor een op de drie dementerenden beschikbaar moeten zijn. Hiervoor zijn zo'n twintigduizend plaatsen nodig. Op dit moment zijn dat er nog geen tienduizend. De werkelijke behoefte is nog veel groter; naar schatting willen zo'n vijftigduizend dementerenden in een kleinschalige woonzorgvoorziening wonen.

Kleinschalige woonzorgvoorziening

In deze woningen verblijven maximaal acht ouderen samen in een huiselijke sfeer. De demente blijft in de eigen omgeving, zodat een eventuele partner makkelijk op bezoek kan gaan.
Lees het hele bericht in het Nederlands Dagblad.

Artikel: 80 miljoen voor opvang demente ouderen
Blog:    Herkenbaar klein, ook in grootschaligheid?!

Klik hier voor het volledige Skipr nieuwsoverzicht

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top