ACTUEEL

Nederlandse gezondheidszorg is 'middenmoter'

De Nederlandse gezondheidszorg is een middenmoter vergeleken met die van andere rijke landen, met gunstige uitschieters in patiëntveiligheid en de implementatie van innovaties. Dit blijkt uit het Nederlandse Health System in Transition-rapport dat vrijdag voorafgaand aan de werkconferentie Health Services Research in Europe wordt aangeboden aan het ministerie van VWS.

Nederlands zorgstelsel sinds 2006

Het HiT-rapport beschrijft onder meer de werking van het Nederlandse nieuwe zorgstelsel dat op op gereguleerde concurrentie is gebaseerd. Het HiT-rapport is de eerste Engelstalige systeembeschrijving van de Nederlandse gezondheidszorg sinds de stelselwijziging in 2006. Internationaal wordt met belangstelling uitgezien naar hoe het systeem werkt en uitpakt in de praktijk. Nederland zit nog steeds in een overgangsfase. Er vinden nog steeds aanpassingen plaats en er zijn nog steeds overgangsmaatregelen van kracht.

Nederland in Europa

Het rapport spiegelt Nederland ook aan andere landen. Nederlanders betalen bijvoorbeeld nog relatief weinig aan gezondheidszorg: 8,9 procent van het bruto nationaal product. Onze buurlanden België en Duitsland geven meer uit aan gezondheidszorg, respectievelijk 10,4 procent en 10,6 procent van het bruto nationaal product. De keuze voor een sterke positie van de eerste lijn kan de komende jaren mogelijkheden bieden voor kostenbeheersing in de gezondheidszorg.

Europese samenwerking

De serie rapporten van Health System in Transition (HiT) worden door het European Observatory on Health Systems and Policies gemaakt. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie en een aantal Europese landen en organisaties. De rapporten beschrijven de gezondheidszorgsystemen per land volgens een vast stramien. Hierbij komen de organisatie, financiering en verstrekking van gezondheidszorg aan de orde, evenals de rol van de belangrijkste partijen in het systeem, het institutionele raamwerk, alsmede processen, inhoud en implementatie van gezondheid en gezondheidszorgpolitiek. Ook worden de uitdagingen van de Nederlandse gezondheidszorg belicht.

Health System in Transition (HiT)

Het onderzoeksinstituut NIVEL heeft in samenwerking met het RIVM en met subsidie van het ministerie van VWS het HiT-rapport over Nederland gemaakt voor de Wereldgezondheidsorganisatie.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top