ACTUEEL

Kabinet ziet gemeenten als spil in jeugdzorg

Gemeenten worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Ouders met problematische kinderen kunnen aankloppen bij de gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) . De lichtere gevallen en vragen om hulp bij het opvoeden handelt het centrum zelf af. Voor zwaardere gevallen schakelt het CJG de jeugdzorg of geestelijke gezondheidszorg in.

Kritiek op huidige jeugdzorg

Dat staat in de visie van het kabinet op de toekomst van de jeugdzorg die vrijdag bekend werd. Nu zijn de provincies verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar op deze manier van werken bestond veel kritiek. Jongeren kregen vaak niet de hulp die ze nodig hadden en moesten er te lang op wachten.

'Pedagogische huisarts'

Van het kabinet mogen de CJG's een soort pedagogische huisarts worden die zelf kan behandelen en doorverwijzen. Jongeren kunnen dan een stuk sneller hulp krijgen. Nu lopen ze vaak vast in de bureaucratische manier van werken van de provinciale Bureaus Jeugdzorg. De jeugdzorg kampt al jaren met wachtlijsten.

Wachtlijsten en preventie

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin verwacht dat de wachtlijsten tot het verleden gaan behoren nu de gemeenten de zorg onder zich krijgen. Binnen de Centra voor Jeugd en Gezin kan veel meer aan preventie worden gedaan. Daardoor neemt het beroep op zwaardere zorg af. De gemeente kan zaken niet meer doorschuiven naar de Bureaus Jeugdzorg als ze er zelf verantwoordelijk voor worden.

Teveel betrokken partijen

Rouvoet noemde het in een toelichting op de visie “pure winst” dat alleen de gemeenten en de zorgverzekereraars (voor de jeugd-ggz) nog over de zorg voor jongeren gaan. Nu zijn er veel meer partijen bij betrokken. De provinciale Bureaus Jeugdzorg blijven wel bestaan, maar beslissen niet meer over de zorg die een jongere nodig heeft.

Bureaus Jeugdzorg

De bureaus kunnen zich ontwikkelen tot aanbieders van gezinsvoogdij en jeugdreclassering. Deze vormen van zorg passen niet binnen de Centra voor Jeugd en Gezin. Gemeenten kunnen die zorg dan bij de bureaus gaan inkopen. Het budget voor de jeugdzorg gaat ook van de provincies naar de gemeenten.

Visie toekomst jeugdzorg

Het demissionaire kabinet houdt het bij een visie op de toekomst van de jeugdzorg. Pas het volgende kabinet hakt daar samen met de nieuwe Tweede Kamer knopen over door. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top