HRM

MBO Raad waarschuwt zorgsector voor vervalste diploma's

Werkgevers moeten bij sollicitatieprocedures alert zijn op eventueel gebruik van vervalste diploma's. Vooral in de zorg en in de installatietechniek nemen de meldingen van misbruik toe, waarschuwt de MBO Raad. Bedrijven zouden bij vermoedens van een vervalst diploma een digitaal uittreksel uit het diplomaregister van DUO moeten eisen, aldus de koepelorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs.

Volgens voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad zijn de signalen van valse diploma’s vooral afkomstig uit sectoren waar tekort aan personeel is. De meldingen komen echter van scholen, die door potentiële werkgevers worden benaderd met de vraag of het getoonde diploma wel echt is. Vervalsingen zijn soms nauwelijks van originele diploma's te onderscheiden. Ze zijn te koop via websites.

"Iemand heeft bijvoorbeeld nooit op de betreffende school gezeten. Of heeft er wel gezeten maar een heel andere opleiding gedaan dan waarvoor hij of zij een diploma aan de werkgever laat zien", aldus Heerts. Bij vervalsingen wordt door de betrokkenen aangifte gedaan van valsheid in geschrifte. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Philip Pieterse

28 oktober 2019

Is al jaren bekend. Op Kan-San road (Bangkok) kan je alle papieren zó kopen. Ook een Nederlands rijbewijs. Is het niet weer eens tijd dat de overheid de burger in bescherming neemt en zorg diploma's zelf gaat uitreiken? En uiteraard eerst zelf de lat op juiste hoogte leggen en vervolgens landelijke examens ingaat nemen? Menigeen zal dan schrikken van de kwaliteit van de opleidingen.

Top