ACTUEEL

'Nationaal plan huidkanker nodig'

Het aantal patiënten met huidkanker stijgt zo snel dat er een landelijke aanpak moet komen. "Het sterk groeiende aantal patiënten drukt op de gezondheidszorg."

Dat schrijft het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in een onderzoek. Elk jaar komen er 70.000 patiënten bij. "Efficiënte inrichting van de zorg, waarbij dermatologen en huisartsen samenwerken, is daarom hard nodig," aldus IKNL.

Overlijden

Twee derde van de diagnoses huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, dat bijna nooit uitzaait. Het plaveiselcarcinoom wordt daarna het meest vastgesteld: 12.000 nieuwe patiënten per jaar. De kans om aan deze soorten huidkanker te overlijden is klein. Het jaarlijks aantal diagnoses van melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, groeit sinds 2016 niet.

Landelijke aanpak

Een nationaal plan van aanpak, dat verschillende vormen van preventie en zorgverlening bevat, moet het aantal huidkankergevallen naar beneden krijgen, stelt het IKNL voor. Minder blootstelling aan zon en zonnebank, en meer gebruik van zonnebrandcrème, kunnen het aantal nieuwe gevallen ook verminderen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mansje

3 november 2019

Vooral minder (geen) vaccinaties, die de opname van vitamine D blokkeren en je immuunsysteem ondermijnen. Niet kies om de zon als schuldige aan te wijzen. Beter ook verstandig zonnen dan smeren met chemisch rommel.

Top