ACTUEEL

Nederland werkt met acht landen tegen hoge medicijnprijzen

Het ministerie van VWS gaat met acht landen samenwerken om de prijzen van nieuwe medicijnen zo laag mogelijk te krijgen.

De landen zullen voortaan alle informatie delen, laat minister Bruins (Medische Zorg) weten. Zo weten ze beter wat op hen afkomt en staan ze sterker in de onderhandelingen met fabrikanten, is de gedachte van Bruins. Dit om de soms zeer hoge prijzen aan te pakken.

Landen werven

Aan dit zogenoemde International Horizon Scanning Initiative (IHSI) doen België, Ierland, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Zweden en Zwitserland mee. Nederland, België en Ierland hadden het voortouw genomen. Ze blijven landen werven om de alliantie te versterken. De landen gaan later ook informatie delen over nieuwe medische hulpmiddelen, zoals pacemakers, pleisters en prothesen.

Nederland trekt al met de andere Benelux-landen en Oostenrijk op in de onderhandelingen met fabrikanten over de prijs van nieuwe geneesmiddelen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

29 oktober 2019

Goed, weten we meteen waar we de tekorten kunnen verwachten.

En wie kunnen de patiënten aanspreken als een middel niet te krijgen is? Bij wie mogen werkgevers de rekening neerleggen als mensen onnodig lang ziek zijn? Niet de overheid, die stopt de "besparing" in zijn zak en de kwetsbare burgers hebben het nakijken.

Patient

3 november 2019

Waarom meteen 'zo laag mogelijk' en niet vooral streven naar een redelijke prijs? Geen exorbitante winsten, maar ook niet zo karig dat dat het niet uit kan.

Top