Finance

Anderhalve lijn moet zorginfarct afwenden

Om de financiële en arbeidsmarktkrapte het hoofd te bieden moet de zorgsector zich de komende jaren drastisch omvormen. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een discussienota over de toekomst van de zorg.

Zorg die nodig is

Volgens de RVZ moet de aandacht verschuiven van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag. Diagnose en behandeling, ook de specialistische, moet eerder, sneller en beter. Eén van de mogelijkheden die de RVZ wil onderzoeken is het inrichten van laagdrempelige inloopcentra voor welzijn en zorg, waar relatief simpele medische controles worden uitgevoerd en mensen advies kunnen krijgen over eten en bewegen. Gemeenten en zorgverzekeraars betalen deze centra.

Netwerken

Daarnaast kan gespecialiseerde medische zorg  worden aangeboden in circa  vijftig medisch-specialistische netwerken. Deze moeten de huidige ruim honderd klinische ziekenhuizen vervangen. De netwerken staan in direct verband met de huisarts. De mogelijkheden van digitale gezondheidszorg moeten maximaal worden benut door zowel zorgvrager als –aanbieder. Preventie door gezond gedrag van de patiënt maar ook door vroege diagnose en interventie van de zorgaanbieder moet worden beloond.

Patiënt zelf laten betalen

Burgers, aan de andere kant, moeten veel meer zelf doen om gezond te blijven. Ze moeten volgens het adviesorgaan van de regering bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen en gezond eten. Als ze toch ziek worden, zullen ze meer voor de zorg moeten betalen dan nu het geval is, verwacht de RVZ.

NOS: 'Ingrijpende reorganisatie nodig in de zorg'

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Flim

12 april 2010

Waarom de term 'anderhalve lijn' boven het artikel?Het denken in aanbodgestuurde termen van 'lijnen' gaat denk ik mede door de genoemde initiatieven en inzet van internet (gezondheid2.0/ eHealth) tot het verleden behoren. Netwerkzorg is geen lijnzorg.Chris Flim

Secretaris NVEH

Anonym

13 april 2010

Burgers moeten voor zorg betalen.

Volgens mij doen we dat al fors. Premies zijn in de loop der jaren drastisch verhoogd en daar is al enige jaren bijgekomen de eigen bijdrage per persoon die ook steeds oploopt.

Meestal worden mensen ziek zonder dat zij er iets aan kunnen doen. Leven gezond etc. etc. en dan toch...ziek.

Gaan we een mogelijk betalingsregeling nog meer ongelijkheid in de hand werken?

Nu zijn er al burgers die alleen de basisverzekering nemen omdat ze de aanvullingen etc. niet kunnen opbrengen. En daardoor dus in de problemen komen als ze gebruik moeten maken van onverzekerde diensten zoals bijv fysiotherapie.

Weet niet waar we in dit land mee bezig zijn.

Top