Finance

Meeste geld in zorg naar psychische klachten

Van alle zorguitgaven die in 2017 in Nederland zijn gedaan ging een derde naar de behandeling van psychische aandoeningen. Het gaat om een bedrag van 27,1 miljard euro. In totaal werd twee jaar geleden in de zorg 87,8 miljard euro uitgegeven, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Onder psychische aandoeningen vallen ook dementie en verstandelijke beperkingen.De uitgaven voor hart- en vaatziekten komen op een tweede plek. In 2017 werd daar 10,2 miljard euro aan besteed.

De kosten voor bloedziekten en immuunstoornissen, kanker en hart- en vaatziekten zijn vergeleken met voorgaande jaren sneller gestegen dan voor andere ziekten. Nederland vergrijst, en omdat vooral ouderen met deze ziekten kampen, stijgen hier de zorguitgaven. Ook zijn veel nieuwe, dure geneesmiddelen op de markt gekomen die de kosten doen stijgen, aldus het RIVM. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

30 oktober 2019

En van die 27,1 miljard euro is tussen de 4 en 5 miljard voor rekening van de reguliere GGZ die psychische/psychiatrische problemen tracht te genezen. De rest van het geld is voor psychische/psychiatrische aandoeningen die vooral verzorging behoeven.

Van den Berg

3 november 2019

Wanneer stoppen we met onderscheid maken tussen somatische en psychische aandoeningen ?! We zijn niet alleen ons brein, maar ons lichaam + microbioom, en - parasieten die we bijna hebben uitgeroeid( inclusief toxoplasmose ín ons brein)

Top