ACTUEEL

Spaarne Gasthuis doet niet mee met 'nieuw keurmerk' NFK

Het Spaarne Gasthuis zal niet meedoen aan nieuwe keurmerk van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). "Ziekenhuizen die voor het predicaat 'Expertziekenhuis' in aanmerking willen komen, worden worden geconfronteerd met extra registratielast. Terwijl we juist bezig zijn de last te verminderen", stelt het ziekenhuis.

Het Spaarne Gasthuis heeft, net als een aantal andere ziekenhuizen, onlangs besloten om te stoppen met een aantal keurmerken. Het ziekenhuis doet dit in het kader van het actieplan (Ont)Regel de Zorg van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Sommige keurmerken bestaan inmiddels niet meer, zoals het Roze Lintje en het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis.
 
Volgens het Spaarne Gasthuis dreigt de gewenste en nodige ontregeling in het geding te komen doordat nieuwe keurmerken hun intrede doen. "Er is nog heel veel werk te doen om de huidige registratielast te verminderen", zegt bestuursvoorzitter van Ivo van Schaik in een persbericht. "Dat willen we eerst goed aanpakken, voordat we gaan nadenken over nieuwe keurmerken."

Het ziekenhuis benadrukt dat het weliswaar niet aan nieuwe keurmerk meedoet, maar net als de NFK streeft naar het verstrekken van de juiste keuze-informatie voor patiënten. "De ziekenhuizen leveren jaarlijks ongeveer 1.600 kwaliteitsindicatoren aan voor de transparantiekalender die in overleg met de Patiëntenfederatie Nederland tot stand komt. Nog meer informatie registreren heeft geen meerwaarde, en gaat bovendien ten koste van tijd en geld die hard nodig zijn voor patiëntenzorg", aldus het Spaarne Gasthuis.

Volgens de NFK is er van een nieuw keurmerk helemaal geen sprake. "Keuze-informatie is geen keurmerk", stelt de federatie in een reactie. "NFK presenteert geen rangorde en reikt geen lintjes uit. Als ziekenhuizen onze visie delen en hiermee aan de slag willen, kunnen ze meedoen aan ons project 'Betekenisvolle keuze-informatie voor de juiste spreekkamer'. Hiermee kunnen zij voor patiënten en verwijzers inzichtelijk maken welke expertise ze hebben voor welke aandoening. De informatie die hiervoor nodig is, bestaat al. Het enige dat ziekenhuizen eenmalig moeten aanleveren zijn enkele data over de mate van gespecialiseerd zijn. Eenmalig. Dat zou voor een ziekenhuis dat expertzorg wil leveren toch geen probleem moeten zijn. We respecteren de beslissing van het Spaarne Gasthuis. Meedoen aan ons project is sowieso vrijwillig, en we richten ons graag op de ziekenhuizen die onze visie delen voor de beste kankerzorg voor alle kankerpatiënten in Nederland."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK)

4 november 2019

NFK en haar 19 kankerpatiëntenorganisaties hebben, samen met vele kankerpatiënten, een visie ontwikkeld op oncologische expertzorg. De oncologische zorg is complex geworden en ontwikkelt zich razendsnel. Wat is er nodig om alle kankerpatiënten zorg te bieden naar de laatste ontwikkelingen? Specialisatie op aandoeningsniveau, state-of-the-art infrastructuur en met name een cultuur van wetenschap en innovatie, samen beslissen, compassie en het reflecteren en verbeteren van de zorg. Deze patiëntvisie op expertzorg vraagt om betekenisvolle keuze-informatie. Keuze-informatie is geen keurmerk. NFK presenteert geen rangorde en reikt geen lintjes uit. Als ziekenhuizen onze visie delen en hiermee aan de slag willen, kunnen ze meedoen aan ons project “Betekenisvolle keuze-informatie voor de juiste spreekkamer”. Hiermee kunnen zij voor patiënten en verwijzers inzichtelijk maken welke expertise ze hebben voor welke aandoening. De informatie die hiervoor nodig is, bestaat al. Het enige dat ziekenhuizen eenmalig moeten aanleveren zijn enkele data over de mate van gespecialiseerd zijn. Eenmalig. Dat zou voor een ziekenhuis dat expertzorg wil leveren toch geen probleem moeten zijn. We respecteren de beslissing van het Spaarne Gasthuis. Meedoen aan ons project is sowieso vrijwillig, en we richten ons graag op de ziekenhuizen die onze visie delen voor de beste kankerzorg voor alle kankerpatiënten in Nederland.
Meer hierover in de blog van Arja Broenland, directeur-bestuurder van NFK, op nfk.nl.

Top