ACTUEEL

WHO: zorgbeleid moet zich op steden richten

Beleidsmakers op het gebied van gezondheidszorg moeten zich in de komende jaren vooral richten op problemen in de steden. Dat zeggen experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), meldt het persbureau IPS. Aanleiding is de toenemende verstedelijking; sinds 2007 leeft de meerderheid van de wereldbevolking in steden.

Groeiende stadsbevolking

Naar verwachting woont in 2030 zo’n 60 procent van de wereldbevolking in steden. Tegen 2050 zal dat 70 procent zijn. Dertig jaar geleden leefde nog maar 40 procent van de wereldbevolking in steden. De stadsbevolking groeit in landen met lage inkomens het snelst. Het kostte 130 jaar voordat de bevolking van Londen groeide van een miljoen naar acht miljoen. Dezelfde groei nam in Bangkok maar 45 jaar in beslag en in Seoul slechts 25 jaar.

Gezondheidsproblemen steden

Woensdag, op Wereldgezondheidsdag, deed de WHO een beroep op de stedelijke autoriteiten, betrokken burgers, niet-gouvernementele organisaties en de private sector om iets te doen aan gezondheidsproblematiek in steden. "En de WHO zal die inzet steunen", zei WHO-directeur Margaret Chan.

Driedubbele dreiging

Hoewel stedelingen vaak beter af zijn dan plattelandsbewoners door betere toegang tot sociale en gezondheidsdiensten, is in de steden sprake van een "driedubbele dreiging", aldus Chan. Enerzijds zijn er infectieziekten die gedijen op plaatsen waar veel mensen samenkomen. De tweede dreiging vormen chronische ziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, die vaker in steden voorkomen vanwege ongezonde gewoonten zoals roken en alcoholgebruik, consumptie van fastfood en een "zittende" levensstijl. De derde dreiging wordt gevormd door verkeersongelukken, geweld en misdaad.

Gezonde leefomgeving

Snelle stedelijke groei zonder goede planning verhoogt die risico's. Steden hebben daarom een gecoördineerd, multidisciplinair beleid nodig, zegt Ala Alwan, plaatsvervangend algemeen directeur voor niet-overdraagbare ziekten en geestelijke gezondheidszorg van de WHO. Dat moet zich richten op leefomgeving, transport, onderwijs, groenvoorziening en stedelijke planning.

Sloppenwijken

Bijna een miljard mensen wonen wereldwijd onder ongezonde omstandigheden in sloppenwijken. "Als steden er niet in slagen om economische kansen te creëren voor de armen, kunnen grote aantallen werkloze jongeren de sociale stabiliteit, veiligheid en gezondheid in gemeenschappen verstoren", zegt Chan.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top