ACTUEEL

Atrium MC opereert niet langer in Orbis

Het Atrium MC in Heerlen maakt niet langer gebruik van de mogelijkheid om in Orbis Medisch Centrum patiënten te opereren. Met de openstelling van vier operatiekamers in Atrium Brunssum heeft het ziekenhuis weer eigen capaciteit om operaties met een verhoogd risico op infectie uit te voeren.

Inspectie akkoord

Het besluit om de vier OK’s in Atrium Brunssum weer volledig voor deze ingrepen te gebruiken, volgt op intensief overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).  De raad van bestuur van Atrium MC heeft  na het bezoek van de IGZ in februari twee onafhankelijke externe bureaus (Intermicon en TNO) onderzoek laten doen naar de toestand van de operatiekamers. De conclusie van beide onderzoeksinstellingen is dat de OK’s in Brunssum voor ingrepen met een hoog risico op infectie gebruikt kunnen worden. In het OK-complex in Atrium Brunssum zijn enkele bouwtechnische aanpassingen uitgevoerd. Ook de IGZ is akkoord gegaan met de conclusies van beide onderzoekbureaus.

Luchtbehandeling onvoldoende

Het Atrium MC besloot na onaangekondigd bezoek van de inspectie in februari om de OK’s in Heerlen en Brunssum niet meer voor operaties met een hoog risico op infectie te gebruiken.  De inspectie constateerde dat de luchtbehandeling onvoldoende was. Ook stelde de inspectie vragen bij de preventie van infecties. Het Atrium MC besloot direct een tijdelijk OK-complex te bouwen in Heerlen met acht klasse 1 operatiekamers. Die werkzaamheden zijn in volle gang. Gedurende vijf weken werd een deel van de operaties in het Orbis MC in Sittard uitgevoerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top