ACTUEEL

Promovendus: ‘Zorg dementerende patiënt kan beter'

De zorg aan dementerende verpleeghuispatiënten kan beter als de dagelijke zorgroutine wordt doorbroken en de patiënt centraler komt te staan. Dat blijkt uit onderzoek van Madeleine Timmermann, waarop ze woensdag promoveert aan de Universitieit van Tilburg.

Individuele behoefte

Volgens Timmermann is het de kunst om oog te hebben voor de individuele behoefte van de patiënten. Bij dementerende mensen is dat extra moeilijk omdat die zich slecht kunnen uiten.

Verzorging aanpassen

Gevoelens van ongemak en pijn zijn moeilijk te constateren. Timmermann zegt dat het wel kan. Dementerende verpleeghuispatiënten laten hun ongenoegen blijken in woorden als 'au', 'kou' en 'help'. De verplegers moeten daarop reageren, vindt Timmermann, en hun verzorging aanpassen. Soms is een voorverwarmde handdoek bij het wassen al voldoende om irritatie weg te nemen.

Relationele afstemming

Timmermann begrijpt dat er een relationele afstemming moet zijn tussen de zorgverlener en de zorgbehoevende. Ze noemt het van belang dat de zorgverlener de dementerende als een waardig mens blijft zien. Belangrijk daarbij is te kijken naar wat een patiënt nodig heeft en niet wat gewoonte of routine voorschrijft. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top