ACTUEEL

Brancheverenigingen zien niets in RVZ-ombuigplan

Hoewel de KNMG, LHV en de NVZ vereniging van ziekenhuizen de analyse van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) over de veranderende zorgvraag delen, zien zij niets in de omvormingsmaatregelen die de RVZ voor ogen heeft.

Inloopcentra voor welzijn en zorg

Volgens de RVZ moet de aandacht verschuiven van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag. Diagnose en behandelingmoet eerder, sneller en beter. Het inrichten van laagdrempelige inloopcentra voor welzijn en zorg, waar relatief simpele medische controles worden uitgevoerd en mensen advies kunnen krijgen over eten en bewegen, is één van de mogelijkheden die de RVZ daartoe wil onderzoeken is. De LHV voelt niet voor inloopcentra. LHV-voorman Steven van Eijck vindt het RVZ-plan om inloopcentra voor gezondheidskwesties in de wijken te realiseren een slechte zaak, zegt hij op Medisch Contact. KNMG laat een kritisch geluid horen via haar website en schrijft onder meer “Onze gezondheidszorg heeft in de huisartsvoorziening al een prima poortwachtersfunctie. Als we nieuwe functies en centra optuigen, zal dit ondoelmatig en kostenverhogend werken.”

Concentratie medisch-specialismen

Daarnaast wil de RVZ dat gespecialiseerde medische zorg worden aangeboden in circa vijftig medisch-specialistische netwerken. Deze moeten de huidige ruim honderd klinische ziekenhuizen vervangen. De NVZ vereniging van ziekenhuizen is het hier niet mee eens en zal blijven inzetten op volwaardige ziekenhuizen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top