ACTUEEL

OM start gerechtelijk vooronderzoek naar neuroloog

Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo heeft op 9 februari een gerechtelijk vooronderzoek geopend in de zaak rond neuroloog Ernst Jansen Steur die jarenlang onjuiste diagnoses heeft gesteld. Dit is donderdagmiddag bekendgemaakt bij een gesprek tussen het OM en zes gedupeerden.

Jansen Steur nu officieel beschuldigd

Strafbare feiten

Het gerechtelijk vooronderzoek is ingesteld om te voorkomen dat strafbare feiten na zes jaar verjaren. De voormalige neuroloog van het Medisch Spectrum Twente in Enschede heeft talrijke patiënten verteld dat ze een ongeneeslijke ziekte hadden, zoals Alzheimer, terwijl hij wist dat dit niet het geval was.

Fouten

Ook zou de specialist recepten hebben vervalst om zo aan middelen te komen voor zijn medicijnverslaving. In 2004 moest hij het MST verlaten. Hoewel afgesproken was dat hij zijn vak niet meer zou uitoefenen, ging Jansen Steur in Duitsland bij verschillende klinieken aan de slag. Ook daar ging hij in de fout.

Diagnoses

Het gerechtelijk vooronderzoek richt zich vooralsnog op de onjuiste diagnoses. Voor valsheid in geschrifte is nog geen gerechtelijk onderzoek ingesteld, aangezien dit vergrijp pas na twaalf jaar verjaart.

Onderzoek

Bij het onderzoek zijn verschillende rechercheurs betrokken. De gedupeerden, die via letselschadespecialist Yme Drost aangifte hebben gedaan, worden gedurende het onderzoek op de hoogte gehouden.

Landelijk Expertisecentrum Medische Zaken

De zaak van een van de aangevers is overgedragen aan het Landelijk Expertisecentrum Medische Zaken van het OM in Rotterdam. Dit is gedaan omdat de echtgenoot van een Almelose officier van justitie als arts betrokken is geweest bij deze zaak en men elke schijn van belangenverstrengeling wil vermijden. (ANP)

Gerelateerde berichten

Rapport over omstreden neuroloog in mei afgerond
Externe commissie onderzoekt praktijkvoering neuroloog
Meer aangiften tegen omstreden neurloog
Klink wil Inspectie-onderzoek naar omstreden neuroloog
OM opent onderzoek naar omstreden neuroloog


Oproep Medisch Spectrum Twente aan oud-patiënten
Filmpje: bestuursvoorzitter Kingma geeft toelichting op de zaak Jansen-Steur
Blog Kingma met toelichting op de zaak Steur

Klik hier voor het volledige Skipr nieuwsoverzicht

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top