ACTUEEL

Rechter spreekt Lucia de B. vrij

Lucia de B. is vrijgesproken van de moorden en moordpogingen waarvoor zij eerder levenslang kreeg. Het gerechtshof in Arnhem heeft de 48-jarige Haagse verpleegkundige woensdag bevrijd van de eerdere veroordelingen, omdat niet vaststaat dat de 'slachtoffers' door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.

Excuses OM

De beslissing van het hof leidde tot luid applaus vanuit het massaal aanwezige publiek in de rechtszaal. De B. was zichtbaar opgelucht en volgde de uitleg over de beslissing aandachtig. De hoogste baas van justitie heeft excuses aangeboden aan De B. Het OM en De B. zijn in overleg over een schadevergoeding.

Gerechtelijke dwaling

Het beeld van De B. als seriemoordenares is met deze uitspraak bijgesteld, zoals het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand had geëist. Tegelijk is met het arrest een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis een feit. Het proces over de vermeende moorden op ziekenhuispatiënten loopt al sinds september 2001.

Lichtere vergrijpen

Voor een aantal andere vergrijpen, zoals het vervalsen van een high-schooldiploma en diefstal van medicijnen, heeft het hof geen straf opgelegd.

Eerder oordeel ongegrond

Het is volgens het hof niet vol te houden dat de ernstig zieke kleine kinderen en bejaarden een onnatuurlijke of zelfs criminele dood zijn gestorven. “Uit het opsporingsonderzoek zijn geen feiten en omstandigheden gebleken die daarvoor grond kunnen geven.”

Schakelbewijs vervalt

Nu in geen enkel afzonderlijk geval bewijs is gevonden voor moord of poging tot moord, vervalt ook het zogenoemde schakelbewijs waarmee het gerechtshof Den Haag de incidenten aan elkaar had gekoppeld. “Zonder schakels kan nu eenmaal geen ketting worden gemaakt”, stelt de voorzitter van het hof.

Dagboeken Lucia

Ook het belang van Lucia's dagboeken veegde het hof in Arnhem van tafel. Las het gerechtshof Den Haag daarin nog een soort bekentenis van Lucia dat ze iemand had vermoord; volgens de raadsheren in de Gelderse hoofdstad is er te veel gekeken vanuit de overtuiging dat De Berk een moordenares was. “Als het uitgangspunt is dat verdachte een aantal moorden heeft gepleegd, dan ligt een belastende strekking voor het oprapen.” De B. schreef in haar dagboek onder meer over een compulsie waaraan ze had toegegeven. Ze verklaarde zelf dat het ging om het leggen van tarotkaarten voor patiënten.

Reacties op vrijspraak Lucia de B.

Er wordt volop getwitterd over de vrijspraak, ook door politici. Zo twittert GroenLinks fractie-voorzitter Femke Halsema: “Lucia de B. vrij. Wat een dwaling, een drama en een schaamte voor de autoriteiten.” Pauw & Witteman en Nova kondigen een interview met de vrijgesproken Lucia aan.

Boek De B.

De B.  heeft haar ervaringen op papier gezet. Haar herinneringen aan de afgelopen jaren liggen vanaf deze week in boekvorm in de winkel. Het boek 'Lucia de B. Levenslang en tbs', met een voorwoord van schrijver Maarten 't Hart, gaat over de periode tussen haar arrestatie (december 2001) en de dag dat ze in de gevangenis in Nieuwersluis wordt getroffen door een beroerte, 18 maart 2006. Ze is er nog niet aan toe de gebeurtenissen uit de tijd daarna met de buitenwereld te delen, schrijft ze aan het eind van het boek. De redactie van Pauw & Witteman heeft al een voorproefje van het boek van Lucia online gezet.

Bekijk de preview van NOVA

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Nico Roosnek

15 april 2010

Femke Halsema vond het onvoorstelbaar dat Lucia de B. in het BIG-register stond en probeerde haar daarui te verwijderen.

Femke Halsema gaf als enig commentaar op het vonnis levenslange opsluiting voor 7 fantasie-moorden en drie pogingen "Trias Politica". Verscheidene vooraanstaande hoogleraren, waaronder de meest belangrijke Europese Nobelprijswinnaar in de natuurkunde Gerard 't Hooft, vonden dat hier een hele grote fout was gemaakt. De meesten wisten dat het proces in de Middeleeuwen thuis hoorden.

Mevrouw Halsema wist alleen maar met de mantra "Trias Politica" de wetenschappers te antwoorden.

Het ziekenhuis, politie, OM, rechtbank, gerechtshoven (2) en HR hebben gefaald, Maar bovenal heeft de politiek, die de burgers moet beschermen en juist verontruste burgers, w.o. vele vooraanstaande wetenschappers met internationale faam, die zonder enig eigenbelang opkomen voor een verdrukte, moeten horen. Helaas de politiek was volledig doof en stekeblind.

Femke je hebt me diep, diep teleurgesteld.O ja, Lucia de Berk - dat is haar naam en wij schrijven die naam al heel lang voluit - is heel bang wanneer ze in een ziekenhuis is. Verbeeld je, er overlijdt iemand en ze is in de buurt.

Neen Femke, Lucia blijft heel heel ver uit de buurt van ziekenhuizen. Dus je hoeft haar niet uit dat register te verwijderen. Trouwens, ik denk dat het haar niets kan schelen.

Dus probeer nog maar een keer als het je gemoed gerust stelt.

Voor ons als mogelijk patiënt is het onacceptabel dat zo'n kundig verpleegster, dat was de conclusie van de grechtsadviseur, prof. dr Meulenbelt van het RIVM, is afgevoerd door zo'n gesjeesde medicus. Hij was niet instaat zijn studie medicijnen af te maken, wegens gebrek aan talent en/of compassie. Hoe eerder deze meneer Smits voorgoed de deuren van het ziekenhuis als directeur achter zich dichttrekt des te beter.

Top