ACTUEEL

Eén op de acht artsen slachtoffer van stalking

Eén op de acht artsen is wel eens gestalkt door een patiënt. Dat blijkt uit een enquête van Mednet onder ruim vierhonderd artsen. LHV-voorzitter Steven van Eijck stelt in een reactie dat “patiënten met hun tengels van de huisarts moeten afblijven.”

Risico op stalking

Bijna tachtig procent van de artsen wordt tijdens privétijd benaderd door patiënten. Stalking vindt vooral face-to-face, maar ook via de telefoon of e-mail plaats. Een derde van de artsen ervaart dit als vervelend. Suzan van der Aa doet promotieonderzoek naar stalking aan de Universiteit van Tilburg. Op de site van Mednet zegt zij: “Het verbaast mij niets dat artsen worden lastig gevallen door patiënten, of zelfs worden gestalkt. Deze beroepsgroep loopt namelijk een verhoogd risico om gestalkt te worden. Dat komt door de intensieve band die een arts met zijn patiënt opbouwt.”

LHV herkent probleem

De LHV heeft dinsdagavond tijdens de ledenraad gepolst of het door Mednet geschetste probleem herkend werd. Dit bleek het geval, maar de vereniging schrikt er niet van. Van Eijck: “Het gebeurt gelukkig niet vaak in ernstige mate, maar elk geval is een ernstige situatie.” De LHV pleit voor nader onderzoek naar het probleem. De vereniging ziet niets in het invoeren van zwaardere straffen voor patiënten. Momenteel hangt stalkende patiënten een gevangenisstraf van maximaal drie jaar boven het hoofd.

Weinig aangifte

Slechts weinig artsen doen aangifte van het stalking door patiënten. Hoe vaak dit precies voorkomt, is niet bekend, omdat dit niet geregistreerd wordt. Volgens het OM in Rotterdam waar het Landelijk Expertisecentrum Medisch Zaken gevestigd is, kan het zo zijn dat artsen vrezen dat aangifte doen ‘de zaak op de spits drijft’. Daarnaast zouden artsen kunnen denken dat hun beroepsgeheim in het geding komt zodra zij aangifte doen. Deze angst is echter ongegrond: de politie hoeft het medisch dossier niet in te zien, omdat het gaat om de ‘belaging’.

Onderzoek Mednet bij Goedemorgen Nederland

Get Microsoft Silverlight

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top