ACTUEEL

IGZ stelt vervolgtoezicht in bij drie privéklinieken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft bij drie privéklinieken vervolgtoezicht ingesteld, omdat zij zich niet houden aan de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) voor schaamlipcorrecties: zij voeren de correctie ook uit bij patiënten onder de 18 jaar. Het gaat om de Reinaertkliniek in Maastricht, Stichting Askleipion (Valkenhorstkliniek) in Valkenburg en Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht. Dat blijkt uit onderzoek van de IGZ naar vrouwenbesnijdenis en schaamlipcorrecties.

Verantwoordelijkheidsverdeling

Bij de klinieken is er ook onduidelijkheid over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen basisartsen en plastisch chirurgen. De IGZ gaat met de NVPC en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in gesprek over het opstellen van beleid rondom de verantwoordelijkheidsverdeling.

Beleid vrouwenbesnijdenis

De IGZ heeft daarnaast de situatie in Nederland met betrekking tot vrouwenbesnijdenis bekeken. Over het algemeen concludeert de inspectie dat de kans dat privéklinieken in Nederland vrouwen en meisjes besnijden zeer klein is. De meeste particuliere klinieken hebben een duidelijk beleid hebben met betrekking tot vrouwenbesnijdenis.

Verzoeken vrouwenbesnijdenis

In 2009 hebben de privé klinieken viermaal een verzoek tot vrouwenbesnijdenis ontvangen. Geen enkele kliniek heeft gehoor gegeven aan het verzoek, zo blijkt uit het IGZ- rapport ‘Particuliere klinieken gaan zorgvuldig om met vragen naar vrouwenbesnijdenis.’ De IGZ wil dat alle klinieken hun beleid met betrekking tot vrouwenbesnijdenis in een richtlijn vastleggen. De inspectie zal dit in 2010 controleren.

Richtlijnen NVPC

In 2007 deed de inspectie ook onderzoek naar vrouwenbesnijdenis. Intussen is er veel verbetert. De IGZ verwacht dat het onderzoek uit 2007 een bewustwordingsproces in gang heeft gezet. Daarnaast zijn er richtlijnen ontwikkeld door wetenschappelijke verenigingen. Van de 45 onderzocht klinieken hebben 32 klinieken aangegeven het standpunt van de NVPC te kennen over het weigeren van vrouwenbesnijdenis. Dertien klinieken hebben het standpunt opgenomen in hun eigen richtlijnen.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Bart Vos, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

KliniekOverzicht.nl

16 april 2010

U wekt een behoorlijke verwarring in uw berichtgeving.Het ene keer heeft u het over een schaamlipcorrectie en de andere keren over vrouwenbesnijdenis.Dit zijn twee totaal verschillende onderwerpen

Anonym

16 april 2010

Duidelijk geschreven door iemand die geen kennis van zaken heeft. Het slaat helemaal nergens op om schaamlipcorrectie te linken aan besnijden van vrouwen. En als er geen link bedoeld zou zijn waarom daar dan over beginnen.

Gewoon flut.

Anonym

27 april 2010

@ Kliniekoverzicht, Anonym

Goed lezen. Het artikel zegt; daarnaast. Blij toe dat er gelet wordt op de richtlijnen van de NVPC. Dat is waar deze artikelen over gaan. Ik begrijp wel dat u uw klanten verdedigd, maar dat zou natuurlijk niet nodig moeten zijn, en is feitelijk onzinnig.

JocelynHOLT32

6 januari 2011

Houses and cars are not very cheap and not everyone can buy it. But, <a href="http://bestfinance-blog.com">loan</a> are invented to help people in such kind of cases.

Top