Finance

Oogziekenhuis introduceert franchiseformule in cure

Het Oogziekenhuis in Rotterdam past een franchiseformule toe op zijn medische en financiële bedrijfsconcept. In 2012 wil het ziekenhuis twintig filialen in Nederlandse ziekenhuizen gerealiseerd hebben. Het Oogziekenhuis krijgt hiervoor vier tot vijf procent van de omzet. Dat liet financieel directeur Kees Sol weten in het NRC.

Productiestijging

Dankzij het concept van het Oogziekenhuis, stijgt de productie met tientallen procenten, bevestigt het Deventer Ziekenhuis, dat sinds kort het franchisemodel toepast, in het NRC. Het Oogziekenhuis heeft contracten gesloten met ziekenhuizen in Deventer, Woerden, Sneek, Hoorn, Doetinchem en Almelo. Met de ziekenhuizen in Groningen, Zaandam, Den Bosch, Purmerend en Heerenveen lopen de onderhandelingen nog.

Inzet inkomsten

Het ziekenhuis wil de franchise-inkomsten, naar verwachting enkele miljoenen euro’s, vooral inzetten om het franchisemodel verder te verbeteren door medische en bedrijfseconomische innovatie.

SP wil franchiseformule stoppen

SP-Kamerlid Henk van Gerven is niet te spreken over de franchiseformule. “Het is principieel onjuist. Zorg is geen koopwaar. Artsen worden nu aangespoord om winstgevende concepten te ontwikkelen in plaats van optimale zorg. Bovendien wordt de zorg onnodig duur als er aan verdiend wordt. Het gaat om publieke middelen die niet in particuliere zakken mogen verdwijnen”, aldus Van Gerven op de site van de SP. Hij wil dat demissionair minister Ab Klink de franchiseformule verbiedt.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Bart Vos, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Doeke Post

19 april 2010

Gaat het in de zorg dan werkelijk om het vergroten van de omzet? Is dat niet de foute prikkel? Als artsen hebben we er toch voor gekozen om te proberen mensen beter te maken? Juist daardoor dienen we de omzet juist te verminderen. De grote paradox is dat in de geneeskunde het gaat om het beperken van medische consumptie. En dat is contraire aan het economisch model waarin het gaat om het verhogen van de omzet. In mijn boek "De derde weg" geef ik vele argumenten om bovenstaande stelling te onderbouwen. Als we in de zorg de weg opgaan naar omzetverhoging zullen we ook moeten accepteren dat er veel meeer iatrogene schade onststaat door onnodige en overbodige ingrepen.Doeke Post

sloot

19 april 2010

Geweldig initiatief: topcategoraal ziekenhuis met zelfs een wereldpositie op het gebied van oogzorg.

Worden de individuele franchise ziekenhuizen alleen maar kwalitatief beter van ten faveure van de patient/client.vgl sattelietvorming van de Maartenskliniek en Capio (Zweden), Rohnklinikum, Cleveland clinics.

Lucien Engelen

19 april 2010

Of van het UMC St Radboud : http://www.umcn.nl/Zorg/Afdelingen/RUCO/Pages/default.aspx

Top