ACTUEEL

Vliegverbod beïnvloed criteria orgaantransplantatie

Het criterium of een donororgaan de patiënt kan bereiken die het orgaan nodig heeft, telt sinds donderdag aanzienlijk zwaarder door het vliegverbod. Eurotransplant, de organisatie die de verdeling van donororganen binnen Europa regelt, anticipeert daarmee op het feit dat organen niet per vliegtuig naar een patiënt kunnen worden gebracht.

Afstand telt nu zwaarder

Dat heeft de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag gemeld. “Alles is er op gericht om vooral geen donororganen verloren te laten gaan”, aldus een woordvoerder. Behalve de afstand tussen donororgaan en ontvanger zijn er ook talloze medische criteria op basis waarvan wordt beoordeeld of een orgaan geschikt is voor een ander lichaam. Maar de afstand telt zwaarder nu het vliegverkeer volledig plat ligt.

Vervoer donororganen

Het meeste vervoer van donororganen in Europa gebeurt sowieso over de weg. En helikopters vliegen lager dan vliegtuigen, dus vervoer per heli wordt niet beïnvloed door de aswolk.

Maximale tijd

De maximale tijd die tussen het overlijden van de donor en het transplanteren 'in een ontvangend lichaam' zit, verschilt per orgaan. “Het kan inderdaad zijn dat een orgaan nu om die reden wordt toegewezen aan iemand die minder hoog op de lijst staat”, aldus de woordvoerster.

Aanpassen criteria wachtlijst

Het is overigens niet de eerste keer dat dit specifieke criterium wordt toegevoegd aan de wachtlijst voor donororganen. Het gebeurt bijvoorbeeld ook als door slecht weer het vliegverkeer enige tijd stilligt. Volgens de NTS zijn er overigens geen organen die al op Schiphol wachtten op vervoer toen het luchtruim donderdag op slot ging. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top