ACTUEEL

Huisartsen: NMa-inval bij LHV buitenproportioneel

Machtsvertoon van de NMa. Zo noemen huisartsen de onaangekondigde bedrijfsbezoeken van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bij meerdere kantoren van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Dit meldt MedNet na een rondje bellen met huisartsen.

NMa-inval bij LHV-kantoren

Aanleiding voor de invallen bij LHV-kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zwolle, Wijchen en Sittard vorige week was het vermoeden van de NMa dat huisartsen patiënten onderling verdelen en de vrije vestiging van een praktijk dwarsbomen door hen uit te sluiten van noodzakelijke samenwerkingsverbanden in de regio. De huisartsen vragen zich volgens MedNet af of de NMa antwoorden op haar vragen zal vinden via deze invallen.

LH: geen lokale afspraken

De LHV distantieert zich van lokale afspraken die vrije vestiging en een vrije huisartsenkeuze belemmeren en zegt tegen MedNet verbaasd te zijn over de inval. De LHV heeft via contacten met patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars wel indirecte signalen gekregen dat er problemen speelden rondom keuzebeperking. Die signalen waren echter niet concreet volgens woordvoerder Dianne Paarhuis.

Medisch-ethische argumenten

De LHV noemt legitieme redenen waarom zittende huisartsen niet met een nieuwkomer kunnen samenwerken. Zo spelen medisch-ethische argumenten een rol. Andere geldige redenen waarom huisartsen een patiënt niet aannemen, zijn een praktijk die vol is of een reistijd van patiënt naar huisarts van meer dan vijftien minuten.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top